Κλείσιμο

Πρόσβαση στο σημείο συντριβής της MH17 και νέες κυρώσεις κατά της Μόσχα ζητά το Λονδίνο

Την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης και εταίρων της στην ΕΕ να πιέσουν για αυστηρότερες κυρώσεις επί της Μόσχας αν αυτή δεν αλλάξει στάση αναφορικά με τη συντριβή του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με τη δήλωση εκπροσώπου, η Βρετανία, η Γαλλία και Γερμανία έχουν συμφωνήσει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών που συναντώνται την Τρίτη «θα πρέπει να είναι έτοιμοι» να επιβάλλουν περισσότερες κυρώσεις.

Ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο πάντως σημείωσε πως οι κυρώσεις θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να έχει συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε επαφή του με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, ο κ. Κάμερον συμφώνησε πως η διασφάλιση της πρόσβασης στο σημείο της συντριβής για τους διεθνείς πραγματογνώμονες και η περισυλλογή των σορών των επιβατών από διεθνείς ειδικούς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα στο Λονδίνο έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra, υπό τον νέο υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. Ο κ. Χάμοντ δήλωσε πως το «αναπόφευκτο συμπέρασμα» είναι ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από περιοχή υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Όπως πρόσθεσε, ο πύραυλος «σχεδόν σίγουρα» είχε δοθεί στους αυτονομιστές από τους Ρώσους.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, κατηγόρησε επίσης της Ρωσία για παρεμπόδιση της πρόσβασης πραγματογνωμόνων στο σημείο της συντριβής. Κάλεσε το Κρεμλίνο να παραδώσει στους διεθνείς ερευνητές όποιες αποδείξεις έχει για το περιστατικό, καθώς επίσης να ασκήσει την επιρροή του επί των αυτονομιστών για να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιοχή.

Συνολικά δέκα Βρετανοί επέβαιναν στο αεροσκάφος που έπεσε στην ανατολική Ουκρανία με αποτέλεσμα τον θάνατο των 298 ανθρώπων που ταξίδευαν από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο