Κλείσιμο

"Το μαύρο κουτί του Boeing ανήκει στην Μαλαισία" δηλώνει η Koυάλα Λουμπούρ

"Η Μαλαισία θα πρέπει να είναι η χώρα η οποία θα πάρει το μαύρο κουτί της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines" διεμήνυσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Ραζάκ. 

"Ο χειρισμός του μαύρου κουτιού της πτήσης MH17 πρέπει να ακολουθήσει τους διεθνείς κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορία. Η ανάκτησή του πρέπει να γίνει από τη Μαλαισία ως ιδιοκτήτρια του μαύρου κουτιούς", ανέφερε σε δήλωση του. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόβ Τιόνγκ Λάι και ο υπουργός Εξωτερικών Ανιφάχ Άναν αναχώρησανΤο μαύρο κουτί του Boeing ανήκει στην Μαλαισία δηλώνει η κυβέρνηση για το Κίεβο ώστε να διασφαλίσουν ότι μία ομάδα μαλαισιανών ερευνητών θα έχει πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, είπε ο Ραζά

Κυβερνητική πηγή της μαλαισιανής κυβέρνησης δήλωσε το Σάββατο στο αμερικανικό δίκτυο NBC News ότι «η Μαλαισία ανησυχεί όλο και περισσότερο για την ανάκτηση των σορών και για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζονται με την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που δικαιούνται.» Οι μαλαισιανοί ερευνητές εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι οι σοροί παραμένουν άταφες στον τόπο της συντριβής του Boeing. 

Σημειώνεται ότι η Μαλαισία είναι μουσουλμανική χώρα, και το έθιμο είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να θάβονται αυθημερόν. Στην πτήση επέβαιναν 44 Μαλαισιανοί υπήκοοι. 

Στο μεταξύ, ερευνητές της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας Interpol και της ευρωπαϊκής Europol μεταβαίνουν στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων από τη συντριβή του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών, δήλωσε σήμερα η Europol.

Ο αστυνομικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι θα συνεισφέρει με έναν ειδικό στην επταμελή ομάδα η οποία θα αναχωρήσει για την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο το πρωί της Κυριακής (αύριο).

Εκπρόσωπος της Europol δεν θέλησε να σχολιάσει κατά πόσον οι δύο οργανισμοί έχουν λάβει εγγυήσεις ότι θα έχουν πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, που βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων των αυτονομιστών οι οποίοι δεν αποδέχονται την εξουσία του Κιέβου.

Συγκλονίζει την ίδια ώρα η δήλωση Αυστραλού που έχασε και τους δυο γονείς του στην πτήση: «Η οικογένειά μας δεν θέλει να κατηγορήσει ή να ζητήσει εκδίκηση για τους δράστες, θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη στην Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ