Ουκρανία: Πρόσβαση σε τμήμα της περιοχής της συντριβής του Boeing από φιλορώσους

Φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία επέτρεψαν σε παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OAΣΕ) να επισκεφθούν ένα τμήμα της περιοχής όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας για το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο μάρτυρας είπε πως οι αντάρτες έδωσαν πρόσβαση στους παρατηρητές σε μια περιοχή γεμάτη συντρίμμια, μεταξύ των οποίων και μία από τις μηχανές του αεροσκάφους. Τους επέτρεψαν επίσης να μιλήσουν σε ντόπιους.

Δυσφορία εξέφραζαν νωρίτερα οι αρχές της Μαλαισίας για το γεγονός ότι στους ερευνητές τους δεν έχουν δοθεί απεριόριστη πρόσβαση στον τόπο της συντριβής της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρανία.

Κυβερνητική πηγή της μαλαισιανής κυβέρνησης δήλωσε το Σάββατο στο αμερικανικό δίκτυο NBC News ότι «η Μαλαισία ανησυχεί όλο και περισσότερο για την ανάκτηση των σορών και για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζονται με την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που δικαιούνται.» Οι μαλαισιανοί ερευνητές εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι οι σοροί παραμένουν άταφες στον τόπο της συντριβής του Boeing.

Σημειώνεται ότι η Μαλαισία είναι μουσουλμανική χώρα, και το έθιμο είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να θάβονται αυθημερόν. Στην πτήση επέβαιναν 44 Μαλαισιανοί υπήκοοι. 

Πάντως, ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λαϊόου Τιόνγκ Λάι δήλωσε πως πιστεύει ότι η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει μια ασφαλή δίοδο στο σημείο όπου κατέπεσε η πτήση MH17 και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί ότι θα πτώματα θα ανασυρθούν γρήγορα από τα συντρίμμια.

Συνεργεία από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας έχουν εξερευνήσει 18 από τα 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής όπου συνετρίβη ένα μαλαισιανό αεροσκάφος και έχουν εντοπίσει έως στιγμής 186 πτώματα, δήλωσε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αντρίι Λισένκο.

"Στις 7.00 π.μ. της 19ης Ιουλίου, βρέθηκαν 186 πτώματα. Η περιοχή που πρέπει να ελεγχθεί είναι 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δεκαοκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν ήδη ελεγχθεί", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

"Οι μαχητές έχουν επιτρέψει την είσοδο στους εργάτες του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, αλλά δεν τους επιτρέπουν να πάρουν οτιδήποτε από την περιοχή. Οι μαχητές απομακρύνουν ό,τι έχει βρεθεί", είπε.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας τόνισε επίσης πως τα μαύρα κουτιά του μαλαισιανού αεροπλάνου που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν παραδοθεί στο Κίεβο και πως δεν έχει καμία πληροφορία για αυτά.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κιέβου ότι μια εκεχειρία μπορεί να συμφωνηθεί αν οι αντάρτες καταθέσουν τα όπλα, παραδώσουν τον έλεγχο των συνόρων και επιτρέψουν σε διεθνείς παρατηρητές να εκτιμήσουν την κατάσταση, ο Αντρίι Λισένκο είπε σε συνέντευξη Τύπου: "Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τα μαύρα κουτιά. Ούτε ένα από αυτά δεν έχει παραδοθεί στην ουκρανική πλευρά".

Η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξακρίβωσε τις εθνικότητες και των 298 επιβατών της πτήσης MH17.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στην πτήση επέβαιναν 192 Ολλανδοί υπήκοοι(μεταξύ των οποίων ένας πολίτης με διπλή υπηκοότητα Ολλανδίας / ΗΠΑ), οι 44 Μαλαισιανοί (συμπεριλαμβανομένων των 15 μελών του πληρώματος και δύο βρεφών), 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι (συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους), δέκα Βρετανοί (συμπεριλαμβανομένου ενός πολίτη με διπλή υπηκοότητα Βρετανίας / Νότιας Αφρικής), τέσσερις Γερμανοί, τέσσερις Βέλγοι, τρεις Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας νεοζηλανδός υπήκοος.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ