Κλείσιμο

Τεράστιο "κενό" στις διεθνείς αερομεταφορές πάνω από την Ουκρανία μετά το Boeing

Ένα τεράστιο "κενό" στις διεθνείς αερομεταφορές έχει διαμορφωθεί πάνω από την ανατολική Ουκρανία μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου της Malaysia Airlines, όπως φαίνεται στους χάρτες του ιστότοπου FlightRadar24 που δίνει στοιχεία πτήσης σε πραγματικό χρόνο. 

Ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας είναι μια από τις πιο συνηθισμένες διαδρομές για πτήσεις μεταξύ Ασίας και Ευρώπης - αλλά πλέον είναι σχεδόν άδειος από εναέρια κυκλοφορία, με την αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Δυτική Ευρώπη να είναι τεράστια. 

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα Σάββατο τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ότι προσπαθούν να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines και δήλωσε ότι αντάρτες απομάκρυναν 38 πτώματα από το σημείο της συντριβής.

"Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δηλώνει επίσημα ότι οι τρομοκράτες, με τη βοήθεια της Ρωσίας, προσπαθούν να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία του διεθνούς αυτού εγκλήματος", ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ukraine plane map

"Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι τρομοκράτες έχουν μεταφέρει 38 πτώματα στο νεκροτομείο (της ανατολικής πόλης) του Ντονέτσκ", τονίζει η κυβέρνηση κατηγορώντας ειδικούς "με έντονη ρωσική προφορά, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα διενεργήσουν αυτοί τις νεκροψίες. Οι τρομοκράτες αναζητούν επίσης μέσα μεταφοράς μεγάλης χωρητικότητας προκειμένου να μεταφέρουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους στη Ρωσία", αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της "ομάδας επαφής" στην οποία μετέχουν η Ουκρανία, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέληξαν συμφωνία με τους φιλορώσους αυτονομιστές για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι διεθνείς ερευνητές και παρατηρητές αφίχθησαν σταδιακά σήμερα στο Κίεβο με την ελπίδα να μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο της συντριβής του αεροπλάνου, το οποίο κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο που ερρίφθη από περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, σύμφωνα με αμερικανούς εμπειρογνώμονες.



Η Ολλανδία, η οποία είχε 192 πολίτες της στο αεροσκάφος από τους 298 που επέβαιναν -όλοι νεκροί- έστειλε κλιμάκιο της ολλανδικής υπηρεσίας ασφαλείας που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Φρανs Τίμερμανς. Η Μαλαισία έστειλε ομάδα 62 ερευνητών.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ντέιβιντ Κάμερον για την Ουκρανία. Συζήτησαν για την ανάγκη λήψης περισσότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα αποτύχει να λάβει μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η γερμανίδα καγκελάριος τόνισαν τη σαφή ευθύνη της Ρωσίας η οποία δεν αποκλείει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία από την πρόσβαση σε βαριά όπλα και άλλη υποστήριξη η οποία προέρχεται μέσα από τη Ρωσία.

Από περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τους ρωσόφιλους αυτονομιστές εκτοξεύτηκε ο πύραυλος εδάφους-αέρος που κατέρριψε το Boeing 777 της Malaysia Airlines, παρασύροντας στο θάνατο τους 298 επιβαίνοντες, όπως δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

AD_140926154.jpg


Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ