Βίντεο με φερόμενη «φυγάδευση» Buk στην Ουκρανία – μπλοκ στον ΟΑΣΕ

Ερασιτεχνικό βίντεο το οποίο φέρεται να απεικονίζει ουκρανούς αυτονομιστές με ένα φορτηγό να μεταφέρουν αντιαεροπορικό σύστημα Buk, σαν αυτό που κατέρριψε το επιβατικό αεροσκάφος της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία, περίπου δύο ώρες μετά τη συντριβή του μοιραίου Boeing, δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Από το σύστημα εκτόξευσης λείπουν δύο από τους τέσσερις πυραύλους που διαθέτει ο κάθε εκτοξευτήρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στοιχεία που δείχνουν πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ζώνη που ελέγχεται από ρωσόφιλους αντάρτες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του βίντεο, ούτε να επιβεβαιωθεί αν το εικονιζόμενο σύστημα έβαλε κατά του μοιραίου αεροσκάφους, σκοτώνοντας τους 298 επιβαίνοντες.



Εν τω μεταξύ, ρωσόφιλοι αυτονομιστές εμπόδισαν τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από το να επιθεωρήσουν μεγάλο τμήμα του σημείου όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, όπως κατήγγειλαν μέλη της 30μελούς ομάδας.

Οι παρατηρητές τελικά αποχώρησαν από το σημείο μετά από μία ώρα άκαρπων διαπραγματεύσεων, αλλά διεμήνυσαν πως είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν στο σημείο και αύριο Σάββατο.

Σύμφωνα μάλιστα με τη βρετανική Guardian, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς στον αέρα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ