ΗΠΑ: Πύραυλος από αντάρτικη ζώνη κατέρριψε, κατά πάσα πιθανότητα, το αεροπλάνο

Από «πύραυλο εδάφους-αέρος» που εκτοξεύτηκε «από περιοχή που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, στην ανατολική Ουκρανία» καταρρίφθηκε, «κατά πάσα πιθανότητα», το μοιραίο Boeing της Malaysia Airlines, που συνετρίβη την Πέμπτη, παρασύροντας στο θάνατο 298 επιβαίνοντες, όπως δήλωσε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ.

Σημείωσε μάλιστα πως οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να αποκλείσουν» το ενδεχόμενο στρατιωτικής βοήθειας από την πλευρά της Ρωσίας για τη λειτουργία του αντιαεροπορικού συστήματος που χρησιμοποιήθηκε.

Τόνισε πως η Μόσχα έχει εξοπλίσει τους αντάρτες με το αντιαεροπορικό σύστημα SA-11 (παλιά εκδοχή του συστήματος εδάφους-αέρος Buk) που έπληξε το αεροσκάφος και πως οι αυτονομιστές έχουν στο παρελθόν καυχηθεί πως έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο όπλο.

«Εάν όντως αυτονομιστές που στηρίζονται από τη Ρωσία βρίσκονται πίσω από αυτή την επίθεση έναντι ενός πολιτικού αεροσκάφους, τότε οι ίδιοι και οι υποστηρικτές τους θα έχουν καλό λόγο να συγκαλύπτουν τις αποδείξεις για το έγκλημά τους», προσέθεσε η κ. Πάουερ, ζητώντας την άμεση έναρξη διεθνούς έρευνας για το περιστατικό.

Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα της ανάλυσης της τραγωδίας από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως μεταδίδουν η Wall Street Journal, η Washington Post και το CNN.

Τα σχόλια της κ. Πάουερς έγιναν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου συμφωνήθηκε πως υπάρχει ανάγκη για μία «πλήρη, σε βάθος και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα» σχετικά με τη συντριβή της πτήσης MH17.

Διάγγελμα θα απευθύνει στις 18:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΩΡΑ.

Ωστόσο, πηγή της WSJ επεσήμανε πως η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, και ότι τα έως τώρα συμπεράσματα δεν είναι απολύτως ασφαλή. «Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρριψη στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως το αεροσκάφος χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν σε ουκρανικό εναέριο χώρο. Σήμερα Παρασκευή ο ρώσος ηγέτης απηύθυνε κάλεσμα για εκεχειρία και για άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Στον αντίποδα, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει επιρρίψει την ευθύνη στους ρωσόφιλους αντάρτες και τους ρώσους υποστηρικτές τους, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

Εν τω μεταξύ, σε σχόλιό του, το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua προειδοποίησε τη Δύση να αποφεύγει τα «βιαστικά συμπεράσματα» όσον αφορά την ενοχή των ανταρτών, κάνοντας λόγο για μία «μονόπλευρη κατηγορία» που συνάδει όμως με τη Δυτική στάση σχετικά με την κρίση. Το Xinhua συχνά λειτουρεί ως όργανο ανεπίσημων τοποθετήσεων για το Πεκίνο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ