Η Μόσχα ενοχοποιεί το Κίεβο για την κατάρριψη του Boeing στην Ουκρανία (videos)

Tην ουκρανική πλευρά ενοχοποιεί η Μόσχα για την κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines, που στοίχισε τη ζωή σε 298 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε την Πέμπτη την ενεργοποίηση ραντάρ τύπου «Κούπολ» σε συστοιχία «Buk-M1», εγκατεστημένη 30 χιλιόμετρα νοτίως του Ντονιέτσκ.

«Τα ρωσικά ραδιοτεχνικά μέσα κατά τη διάρκεια της 17ης Ιουλίου κατέγραψαν την ενεργοποίηση του σταθμού ραντάρ 9C18 «Κούπολ» της αντιαεροπορικής συστοιχίας Buk-M1, που είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του οικισμού Στίλα (30 χλμ. νοτίως του Ντονιέτσκ», αναφέρεται στη δήλωση προς το ρωσικό πρακτορείο.

Κατά το πρακτορείο το σημείο της πτώσης του μαλαισιανού αεροσκάφους βρίσκεται εντός της ζώνης ελέγχου δύο ουκρανικών συστοιχιών μεγάλου βεληνεκούς S-200 και τριών συστοιχιών μεσαίου βεληνεκούς Buk-M1.

Κατά το ρωσικό δίκτυο Ρωσία-24 περισσότερα στοιχεία, που θα αποδεικνύουν την εμπλοκή ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην πτώση του επιβατικού αεροσκάφους, θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα.



Νωρίτερα η επίσημη εφημερίδα του Κιέβου «Ουκράινσκαγια Πράβντα» είχε αναφέρει ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Βιτάλι Γιαρέμα ενημέρωσε τον πρόεδρο Πετρό Ποροσένκο ότι οι ρωσόφωνοι αντάρτες «ποτέ δεν απέκτησαν πυραυλικά συστήματα Buk-M1 ή S-300», όπως στο παρελθόν είχε αναφερθεί.

Στον αντίποδα, το Κίεβο επέρριψε την ευθύνη για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Μόσχα. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους στις μάχες με τους αυτονομιστές αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας και το μαλαισιανό επιβατικό αεροσκάφος το οποίο κατερρίφθη εκεί ούτως ή άλλως βρισκόταν εκτός του δραστικού βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων τα οποία διαθέτουν, πρόσθεσαν ουκρανοί αξιωματούχοι,

Σημειώνεται ότι δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με τους επιβάτες να επιβιβάζονται στη μοιραία πτήση:





Το Βoeing που κατερρίφθη με αποτέλεσμα να χάσουν 298 άνθρωποι τη ζωή τους δεν είχε μηχανική βλάβη, και δεν δόθηκαν εντολές της τελευταίας στιγμής για αλλαγή πορείας του, καθώς 15 από τις 16 πτήσεις των ασιατικών αερογραμμών πετούν από τον συγκεκριμένο αεροδιάδρομο της Ουκρανίας ο οποίος ήταν εγκεκριμένος, τόνισαν νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι μαλαισιανές αρχές. 

Πρόσθεσαν ότι αποστέλλουν κλιμάκιο αποτελούμενο από στρατιωτικό και ιατρικό προσωπικό στην Ουκρανία για να εξετάσουν τις ακριβείς συνθήκες της συντριβής. 

Παράλληλα, το αμερικανικό δίκτυο CBS παρουσίασε βίντεο στο οποίο φέρεται να καταγράφεται η στιγμή της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ