Κλείσιμο

Η Ολλανδία υπεύθυνη για το θάνατο 300 αμάχων στη Σρεμπρένιτσα

Αστική ευθύνη για το θάνατο περισσότερων από 300 βόσνιων μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν κατά τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, έχει το ολλανδικό κράτος, όπως αποφάσισε την Τετάρτη ολλανδικό δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι οι ολλανδοί κυανόκρανοι είχαν την υποχρέωση να τους προστατεύσουν.

Τα 300 θύματα, άνδρες και αγόρια, ήταν ανάμεσα στους 5.000 βόσνιους μουσουλμάνους που είχαν βρει καταφύγιο στο πλευρό των ολλανδών κυανόκρανων στη βάση του στο Ποτοτσάρι.

Όμως, το απόγευμα της 13η Ιουλίου 1995, οι κυανόκρανοι επέτρεψαν την αποχώρηση των 300 από τη βάση, με το ολλανδικό δικαστήριο να σημειώνει πως οι κυανόκρανοι «όφειλαν να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έπεφταν θύματα γενοκτονίας».

«Μπορούμε να δηλώσουμε με επαρκή βεβαιότητα ότι εάν η δύναμη των ολλανδών κυανοκράνων είχε επιτρέψει στους ανθρώπους αυτούς να παραμείνουν, τότε θα παρέμεναν εν ζωή», συμπληρώνει το δικαστήριο.

Το δικαστήριο ωστόσο δεν δικαίωσε τους ενάγοντες, κυρίως μητέρες των θυμάτων, ως προς τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Αν και οι ολλανδοί στρατιώτες όφειλαν να έχουν καταγγείλει άμεσα τα εγκλήματα πολέμου, το ολλανδικό Κράτος δεν μπορεί να επέχει ευθύνη, διότι μία τέτοια πράξη δεν θα είχε προκαλέσει «μία απευθείας στρατιωτική επέμβαση του ΟΗΕ» και, κατά συνέπεια, δεν θα είχε εμποδίσει τη γενοκτονία.

Ο θύλακας της Σρεμπρένιτσα είχε τεθεί υπό την προστασία του ΟΗΕ όταν κατελήφθη από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας τον Ιούλιο 1995.

Οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, υπό τη διοίκηση του Ράτκο Μλάντιτς, σκότωσαν 8.000 μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια, στη χειρότερη σφαγή που συνέβη στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, οι ελαφρά οπλισμένοι ολλανδοί κυανόκρανοι, της ολλανδικής δύναμης Dutchbat, που είχαν καταφύγει σε στρατιωτική βάση μαζί με 5.000 Μουσουλμάνους κατοίκους των γειτονικών χωριών, κυρίως γυναίκες, δεν αντιστάθηκαν στην προέλαση των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο