Θάνατος για «βλάσφημο» ψυχασθενή στο Πακιστάν

Σε θάνατο καταδικάστηκε σήμερα Τρίτη από δικαστήριο του ανατολικού Πακιστάν, με την κατηγορία της βλασφημίας, ένας άνδρας με ιστορικό ψυχασθένειας, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία και τον δικηγόρο του.

Ο Μουχάμαντ Ζουλφικάρ, 50 ετών, συνελήφθη το 2008 όταν κάτοικοι της Λαχόρης τον κατήγγειλαν ότι έγραψε σε έναν τοίχο μια φράση που θεωρήθηκε «βλάσφημη» για το Ισλάμ, διευκρίνισε ο αστυνομικός Άλαχ Ντίτα Τσόντρι.

Ο συνήγορος του Ζουλφικάρ, ο Κασίφ Μποχάρι, ο οποίος είχε διοριστεί από το κράτος, είπε ότι έκανε έκκληση για επιείκεια επειδή ο κατηγορούμενος είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας πριν από τη σύλληψή του, όμως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του.

«Πρέπει να εξεταστεί η ψυχική του υγεία», τόνισε ο κ. Μποχάρι, που ανέλαβε την υπόθεση επειδή κανένας άλλος νομικός δεν δεχόταν να υπερασπιστεί τον Ζουλφικάρ.

Ο νόμος περί βλασφημίας, με βάση τον οποίο μπορεί κάποιος να καταδικαστεί σε θάνατο επειδή προσέβαλε το Ισλάμ ή τον προφήτη Μωάμεθ, αποτελεί μια πηγή αντιπαράθεσης και κοινωνικής αναταραχής για τη χώρα των 180 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εκτιμάται, με βάση στοιχεία της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι από το 1986 έχουν κατηγορεί για βλασφημία 1.300 άνθρωποι και περίπου 50 από αυτούς λιντσαρίστηκαν από εξαγριωμένα πλήθη πριν ολοκληρωθεί η δίκη τους.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γερμανικό Πρακτορείο