«Διεθνή προστασία» για την Παλαιστίνη ζητά από τον ΟΗΕ ο Αμπάς

Την τοποθέτηση της Παλαιστίνης υπό «διεθνή προστασία» θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καθώς κλιμακώνεται η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Το αίτημα θα τεθεί μέσω επιστολής προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, την οποία θα μεταφέρει ο ειδικός συντονιστής του Οργανισμού για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Οργανισμός για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Στην επιστολή, ο κ. Αμπάς ζητά «διεθνή προστασία» για το «κράτος της Παλαιστίνης» και τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Αμπάς, έχει ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ στο πλαίσιο της Συνθήκης της Γενεύης, την οποία υπέγραψαν οι Παλαιστίνιοι μετά την αναγνώρισή τους ως μη-κράτος παρατηρητή το Νοέμβριο του 2012.

Τουλάχιστον 166 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από έξι ημέρες ισραηλινών επιδρομών κατά του παλαιστινιακού θύλακα της Γάζας. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, με βάση το δείγμα των πρώτων 114 νεκρών το 77% των θυμάτων ήταν άμαχοι.

Εν τω μεταξύ, κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από μία νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών και μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι επίκειται επιχείρηση μαζικού βομβαρδισμού.

Στο Μπέιτ Λαχίγια, πληθυσμού 70.000 ανθρώπων, οι κάτοικοι φεύγουν με αυτοκίνητα, με γαϊδούρια, με κάρα, πεζή, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν να μεταφέρουν.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ