Εβδομήντα χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη οι σουνίτες – νέα κατάρρευση στη Βουλή

Στα χέρια σουνιτών μαχητών έπεσε την Κυριακή μεγάλο μέρος της πόλης Ντουλουίγια, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, καθώς οι αντάρτες συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τη νέα του προσπάθειά να προσεγγίσουν την ιρακινή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πάνω από το 50% της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των σουνιτών, με το πρακτορείο Reuters να μεταδίδει πως το δημαρχείο και το αστυνομικό τμήμα του οικισμού έχουν καταληφθεί.

Τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εφόδου των ανταρτών, η οποία άρχισε αιφνιδιαστικά κατά λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες το μέτωπο έμοιαζε να έχει σταθεροποιηθεί στο Ιράκ, με τους σουνίτες να ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, με τις τακτικές δυνάμεις όμως να αποκρούουν την επέλασή τους προς το νότο.

Ωστόσο, την Παρασκευή οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέα προσπάθεια επέλασης προς την πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, άλυτη παραμένει η πολιτική κρίση που έχει ακινητοποιήσει τη Βαγδάτη, καθώς, μετά από μία ακόμα άκαρπη συνεδρίαση της Βουλής, σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι απέτυχαν να συμφωνήσουν για την επιλογή πρωθυπουργού.

Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ