Πυρά Μέρκελ για την αμερικανική κατασκοπεία – αμφιβολίες για το αν θα σταματήσει

Τη λύπη της για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών με αφορμή τα πρόσφατα σκάνδαλα κατασκοπείας εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σημείωσε πως οι επίμαχες αποκαλύψεις καταδεικνύουν το χάσμα αντιλήψεων που υπάρχει μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να κατασκοπεύουν τη Γερμανία.

«Προφανώς έχουμε διαφορετικές απόψεις και πρέπει να τις συζητήσουμε [...] Δεν ζούμε πλέον στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οπότε όλοι υποψιάζονταν όλους [...] Πιστεύω ότι οι μυστικές υπηρεσίες του 21ου αιώνα οφείλουν να επικεντρωθούν σε σημαντικά πράγματα και συνεργαζόμαστε στενά με τους Αμερικανούς. Και εύχομαι να συνεχίσουμε» σημείωσε η κ. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό ZDF και θα προβληθεί αύριο Κυριακή.

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα πως η στάση των ΗΠΑ θα αλλάξει, όμως παραδέχτηκε ότι «δεν είναι τόσο εύκολο να πείσουμε τους Αμερικανούς [...] να αλλάξουν τελείως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες πληροφοριών τους».

Χθες Παρασκευή η Ουάσινγκτον αποδοκίμασε τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε το Βερολίνο στην αποκάλυψη δύο φερόμενων γερμανών διπλών πρακτόρων που εργάζονταν για λογαριασμό των ΗΠΑ, με την απέλαση του σταθμάρχη της CIA στο Βερολίνο.

«Σύμμαχοι που διαθέτουν πολύ εξελιγμένες υπηρεσίες Πληροφοριών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, κατανοούν σε επαρκή βαθμό σε τι συνίστανται αυτές οι δραστηριότητες» των μυστικών υπηρεσιών. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη διευθέτηση των διαφορών είναι μέσω των υπαρχόντων ιδιωτικών διαύλων και όχι μέσω των μέσων ενημέρωσης», επεσήμανε με αυστηρό ύφος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπυοργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο Κυριακή με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στη Βιένη, δήλωσε ότι ελπίζει σε μία αποκατάσταση της φιλίας ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

«Φυσικά, περιμένουμε μία ενεργητική συμβολή των Αμερικανών», προσέθεσε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters