Μέρκελ: Σοβαρές οι πληροφορίες για διπλό πράκτορα των ΗΠΑ στη Γερμανία

Σοβαρές χαρακτήρισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάλληλος της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών BND εργαζόταν ως διπλός πράκτορας, προς όφελος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Μιλώντας από το Πεκίνο, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής στην Κίνα, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως εάν οι εν λόγω πληροφορίες επαληθευτούν τότε θα συνιστούν σοβαρή αντίφαση με την έννοια της συνεργασίας μεταξύ εταίρων.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσουν τη σύλληψη 31χρονου υπαλλήλου των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο άνδρας παραδέχεται ότι διαβίβασε απόρρητα έγγραφα σε αμερικανικό σύνδεσμο.

Μεταξύ άλλων, ο 31χρονος φέρεται να έχει διαρρεύσει πληροφορίες για την κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει τις καταγγελίες του πρώην πράκτορα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ για μαζικές παρακολουθήσεις γερμανών πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ανάμεσα στους φερόμενους στόχους των παρακολουθήσεων βρισκόταν και το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Μέρκελ.

Οι γερμανικές Αρχές έχουν ανοίξει επίσημη έρευνα για το ενδεχόμενο παρακολούθησης του φορητού τηλεφώνου της κ. Μέρκελ από την NSA.

Οι αποκαλύψεις Σνόουντεν έχουν προκαλέσει τριβές στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Reuters