Ελεύθερες δεκάδες γυναίκες-θύματα της Μπόκο Χαράμ

Περισσότερες από 60 από τις 68 γυναίκες και παιδιά που απήχθησαν τον Ιούνιο στη Νιγηρία από αντάρτες της Μπόκο Χαράμ κατόρθωσαν να διαφύγουν από τους απαγωγείς τους, όπως μεταδίδουν το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μόλις έλαβα την ειδοποίηση από τους συναδέλφους μου στην περιοχή Νταμπόα ότι περίπου 63 γυναίκες και κορίτσια που είχαν απαχθεί επέστρεψαν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Αμπάς Γκαβά εκπρόσωπος των τοπικών πολιτοφυλακών ο οποίος συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία.

Ανάμεσα στις απαχθείσες γυναίκες ήταν ακόμη και παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αξιωματούχος.

Οι γυναίκες απήχθησαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων που διήρκεσαν αρκετές ημέρες, αρχής γενομένης από της 16ης Ιουνίου, στο χωριό Κουμαμπζά στην ταραχώδη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι γυναίκες ξέφυγαν όταν οι αντάρες αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Νταμπόα, την Παρασκευή.

Οι νιγηριανές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται πως σκότωσαν περισσότερους από 50 αντάρτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων εκείνο το βράδυ.

Στα χέρια της Μπόκο Χαράμ παραμένουν ακόμα περισσότερες από 200 ανήλικες μαθήτριες, οι οποίες απήχθησαν στα μέσα Απριλίου κατά τη διάρκεια επίθεσης των ανταρτών σε οικοτροφείο, επίσης στην πολιτεία Μπόρνο.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της δράσης των ανταρτών της Μπόκο Χαράμ από τις αρχές του 2014. Στόχος της οργάνωσης είναι σύσταση ενός ισλαμικού κράτους στο έδαφος της βόρειας Νιγηρίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο