Κλείσιμο

Βερολίνο για κατασκοπεία: Οι Αμερικανοί θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας

Σε μεγάλη δοκιμασία για τις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ εξελίσσεται η σύλληψη συνεργάτη της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND με την κατηγορία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ την κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή , που ερευνά το σκάνδαλο υποκλοπών της αμερικανικής NSA. Η γερμανική ομοσπονδιακή Εισαγγελία, η οποία έβγαλε το ένταλμα σύλληψής του, δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της υπόθεσης, αλλά σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ ο συλληφθείς φέρεται να ήταν διπλός πράκτορας που εργαζόταν και για λογαριασμό της CIA.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί»

O Πάτρικ Ζένσμπουργκ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τη NSA, εμφανίστηκε πολύ προσεκτικός. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Ραδιοφωνία DLF δήλωσε ότι δεν θέλει να βγάλει εσπευσμένα συμπεράσματα. «Θα ήθελα να είμαι πολύ προσεκτικός στα συμπεράσματά μου για το αν οι Αμερικανοί, κατασκόπευαν εμάς ή πιθανότατα και άλλα κράτη. Δεν έχουμε προχωρήσει τόσο, ώστε να έχουμε αποτελέσματα. Έτσι συμβαίνει στις ανακρίσεις. Θα πρότεινα να περιμένουμε τις έρευνες της γενικής εισαγγελίας. Έχει εκδώσει ανακοίνωση τύπου. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να γίνουν αντικείμενο σοβαρής έρευνας».

Στο αίτημα της αντιπολίτευσης να ληφθούν μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο ο Πάτρικ Ζένσμπουργκ συστήνει υπομονή μέχρις ότου διερευνηθεί υπόθεση σε βάθος και υπάρξει ασφάλεια του πορίσματος. Σε ότι αφορά την επιτροπή στην οποία προΐσταται, δεν απέκλεισε να κληθεί ως μάρτυρας ο αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο.

«Ασκούμε πιέσεις»

«Είναι κάτι πολύ πιθανό. Θα του τεθούν γενικές ερωτήσεις, όπως τί έκαναν στη Γερμανία οι μυστικές υπηρεσίες των λεγόμενων χωρών Five Eyes, δηλαδή των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδίας. Ο αμερικανός πρέσβης έχει έρθει στη Γερμανία μόλις πριν λίγες εβδομάδες, κατά συνέπεια για την επιτροπή δεν μπορεί να είναι κύριος μάρτυρας. Δεν αποκλείω να κληθεί και ο ρώσος πρέσβης".

Τα μέχρι τώρα μηνύματα της γερμανικής κυβέρνησης από τις ΗΠΑ είναι αρνητικά. Παρά την ενημέρωση που ζήτησε το Βερολίνο για τις αποκαλύψεις, οι Αμερικανοί επέλεξαν τη σιωπή.

«Γι αυτό υπάρχουν εξεταστικές επιτροπές», είπε ο γερμανός βουλευτής. «Για να ασκήσουν περισσότερες πιέσεις σε κυβερνητικά αιτήματα. Νομίζω ότι ασκούμε ήδη πιέσεις. Και με αυτές τις πιέσεις παράλληλα με τη δουλειά μας στην εξεταστική επιτροπής δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και κυβερνητικά στελέχη που να πουν ότι δεν συνεργάζονται μαζί μας. Εξ άλλου έχω ήδη μηνύματα ότι οι Αμερικανοί θέλουν να συνεργαστούν».
Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle - DLF/Ειρήνη Αναστασοπούλου