Κλείσιμο

Ένταση στη Λωρίδα της Γάζας μετά το φόνο του νεαρού Παλαιστινίου

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης πολλαπλές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες, μετά την εκτόξευση πυραύλων από Παλαιστινίους προς το νότιο Ισραήλ.

Τουλάχιστον 10 άμαχοι τραυματίστηκαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ μία γυναίκα διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν πολλαπλές εκρήξεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στην πόλη της Γάζας.

Συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ των ισραηλινών αστυνομικών αρχών και Παλαιστινίων, με αφορμή την απαγωγή και τη δολοφονία ενός εφήβου κοντά στην Ιερουσαλήμ, δύο ημέρες αφότου ανακαλύφθηκαν οι σοροί τριών νεαρών Ισραηλινών.

Συγγενείς του άτυχου Άμπου Κνταίρ δήλωσαν ότι άγνωστοι, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα λευκό όχημα, απήγαγαν τον νεαρό τα ξημερώματα μπροστά από το σπίτι του. Ο νεαρός συνοδευόταν από φίλους του, οι οποίοι προσπάθησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο αλλά μάταια.

Η πράξη αυτή θεωρείται από Παλαιστινίους ως πράξη εκδίκησης, ενώ η ισραηλινή αστυνομία έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι, κυρίως νεαροί, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους συγκρούστηκαν την Τετάρτη με τις ισραηλινές αστυνομικές αρχές σε κεντρικό δρόμο της Ιερουσαλήμ, εκτοξεύοντας πέτρες και βάζοντας φωτιά σε ελαστικά. Δύο κτίρια τυλίχθηκαν στις φλόγες, αναγκάζοντας τις αρχές να διατάξουν την εκκένωση των εγκαταστάσεων. Οι διαδηλωτές πέταξαν κροτίδες κατά των αστυνομικών.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη για την εκτόξευση δύο πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ανέλαβε το κίνημα του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποίησε σύσκεψη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα προκειμένου να αποφασιστεί πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση στην κατάσταση αυτή που δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων.

Η διεθνής κοινότητα κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν συγκράτηση ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "καταδίκασε με τον σφοδρότερο τρόπο την απαγωγή και δολοφονία ενός παλαιστίνιου εφήβου από την ανατολική Ιερουσαλήμ". Τα μέλη του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών "υπογράμμισαν την ανάγκη να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτής της ελεεινής πράξης" και "έκαναν έκκληση για ηρεμία άμεσα". 

«Σε αυτή την τεταμένη και επικίνδυνη φάση, όλες οι πλευρές θα πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να προστατεύσουν τους αθώους και να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καταδικάζοντας ως «δυσάρεστη, φρικτή και παράλογη» την απαγωγή και δολοφονία του Άμπου Κνταίρ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ