Μπαράζ αιματηρών επιθέσεων σε χωριά της βόρειας Νιγηρίας από αντάρτες

Σειρά επιθέσεων με στόχους εκκλησίες και οικισμούς πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή ένοπλοι που πιστεύεται πως είναι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κοντά στο χωριό Τσίμποκ της βορειοανατολικής Νιγηρίας, όπου στα μέσα Απριλίου η οργάνωση απήγαγε περισσότερες από 200 μαθήτριες, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, επικαλούμενα κατοίκους της περιοχής.

Για τουλάχιστον 10 νεκρούς σε μία μόνο επίθεση, στο χωριό Καουτικίρι, κάνει λόγο πηγή του πρακτορείου Reuters, ενώ καμιά από τις πηγές που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή απολογισμό.

Ορισμένοι μάρτυρες δήλωσαν πως οι δράστες επιτέθηκαν στις εκκλησίες με όπλα και βόμβες.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση των εν λόγω πληροφοριών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με μία πηγή, οι νιγηριανοί στρατιωτικοί δεν απάντησαν στις εκκλήσεις του πληθυσμού για βοήθεια όταν άρχισαν οι επιθέσεις. «Απλώς έφυγαν και κρύφτηκαν στη ζούγκλα», υποστήριξε.

Ο Σάμιουελ Τσίμποκ, επιζήσας της επίθεσης στο Καουτικίρι, είπε πως στο χωριό εισέβαλαν γύρω στους 20 άνδρες οι οποίοι επέβαιναν σε ημιφορτηγά και μοτοσικλέτες.

«Αρχικά νόμιζα ότι ήταν στρατιώτες, αλλά όταν βγήκαν, άρχισαν να πυροβολούν τους ανθρώπους. Είδα κόσμο να διαφεύγει και έκαψαν τα σπίτια μας», είπε, προσθέτοντας πως υπάρχουν νεκροί από την επίθεση, ανάμεσα στους οποίους και δύο συγγενείς του.

Σημειώνεται πως το Reuters δεν κάνει λόγο για επίθεση σε εκκλησίες.

Το Τσίμποκ βρίσκεται στην ταραχώδη πολιτεία Μπόρνο, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης από την άνοιξη του 2013, λόγω της αιματηρής δράσης των ισλαμιστών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters