Τρεις καταδικάστηκαν σε θάνατο για την επίθεση αυτοκτονίας στην Τιενανμέν

Τρεις τρομοκράτες συνεργοί των δραστών της επίθεσης αυτοκτονίας πέρυσι στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, καταδικάστηκαν σήμερα σε θάνατο, μετέδωσε το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Μεταξύ των πέντε κατηγορουμένων, τέσσερις καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 5 έως 20 χρόνια και ο τελευταίος σε ισόβια κάθειρξη. Στις 28 Οκτωβρίου του 2013 στην καρδιά του Πεκίνου σημειώθηκε επίθεση, σύμφωνα με την αστυνομία, από τρεις εξτρεμιστές της εθνότητας των Ουιγούρων από τη μουσουλμανική περιοχή της Σιντζιάνγκ.

Οι τρεις δράστες --ένας άνδρας, η σύζυγός του και η πεθερά του-- είχαν ρίξει το αυτοκίνητό τους που ήταν φορτωμένο με δοχεία βενζίνης στην είσοδο της Απαγορευμένης Πόλης, κάτω από την προσωπογραφία του Μάο Τσε Τουνγκ, σε μια επίθεση αυτοκτονίας που είχε επίσης στοιχίσει τη ζωή δύο ανθρώπων, ενώ 40 τουρίστες είχαν τραυματιστεί κατά τη διέλευση του οχήματος.
Η επίθεση αυτή στην πλατεία Τιενανμέν, νευραλγικό κέντρο του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος, ήταν σημαντικό πλήγμα για το τεράστιο μηχανισμό ασφαλείας της χώρας.

Τουλάχιστον δύο από τους κατηγορουμένους έχουν ονόματα που μοιάζουν με ονόματα Ουιγούρων σύμφωνα με την ταυτοποίηση σήμερα των στοιχείων τους. Οι Ουιγούροι, μουσουλμάνοι τουρκόφωνοι, αποτελούν την πρώτη εθνότητα στη Σιντζιάνγκ.

Η μεγάλη αυτή περιφέρεια που συνορεύει με την κεντρική Ασία πλήττεται τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο από ένα επιδεινούμενο κύμα ταραχών εξαιτίας των ισχυρών εντάσεων μεταξύ των Χαν, της εθνότητας που αποτελεί την πλειοψηφία στην Κίνα, και των Ουιγούρων.

Οι τελευταίοι, ανάμεσα στους οποίους πρόβαλε πρόσφατα μια πτέρυγα ριζοσπαστών, δηλώνουν αποκλεισμένοι από την ανάπτυξη και τις επενδύσεις του Πεκίνου και ότι εμποδίζονται στην άσκηση των θρησκευτικών του πεποιθήσεων και του πολιτισμού τους.

Μετά την επίθεση στην Τιενανμέν, άλλες επιθέσεις σε δημόσιους χώρους στην Κίνα επίσης αποδόθηκαν από τις αρχές στους Ουιγούρους της Σιντζιάνγκ, κυρίως μια επίθεση με μαχαίρι στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κουνμίνγκ, κατά την οποία 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 140 τραυματίστηκαν και μια επίθεση τον περασμένο μήνα σε αγορά της πρωτεύουσας της Σιντζιάνγκ Ουρουμτσί, η οποία προκάλεσε το θάνατο 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ