Ρέντσι: Κανείς δεν υπαγορεύει ποιος θα επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν

«Κανείς δεν υπαγορεύει το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε οι πολιτικές ομάδες, ούτε οι χώρες», διαμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας αφήνοντας αιχμές κατά του βρετανού ομολόγου του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου.

Ερωτηθείς αν ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να είναι ένας εκ των πέντε υποψηφίων που προτείνουν οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, ο Ματέο Ρέντσι υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει το προνόμιο να προτείνει εκείνο το πρόσωπο αυτό, σεβόμενο τις διαδικασίες. «Το πεδίο αυτό δεν είναι κατάλληλο ούτε για βέτο ούτε για υποδείξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε πολιτική ομάδα, ούτε χώρα», ανέφερε στη συνέχεια.

Ο Ματέο Ρέντσι –ο οποίος είχε διμερείς συναντήσεις σήμερα το πρωί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ντέιβιντ Κάμερον–, τόνισε ότι για την Ιταλία δεν έχει σημασία τόσο το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η περίοδος της αυστηρής οικονομικής πολιτικής και της λιτότητας έχει φτάσει στα όριά της και έχει πλέον ωριμάσει η κοινή αντίληψη ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Η επιλογή των προσώπων θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την επιλογή του προγράμματος", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος βγήκε ενισχυμένος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα του.

Ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα η ιταλική προεδρία της ΕΕ που ξεκινάει την 1η Ιουλίου, θα δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη να γίνει "περισσότερο φιλόδοξη και λιγότερο γραφειοκρατική".
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ