Τα Τίρανα σκληραίνουν τις θέσεις τους για τη Συμφωνία ΑΟΖ με την Ελλάδα

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, φαίνεται ότι αποκτούν λόγο και στο νυν τεταμένο κλίμα σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Αλβανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσιάτη ζήτησε την Τετάρτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανικής Βουλής, την παρέμβαση του Εισαγγελέα στο θέμα της υπογραφής της Συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Υπουργείο του οποίου ηγείται διεξήγαγε έρευνες, οι οποίες έφεραν στο φως παρατυπίες και παρανομίες κατά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων και επίτευξης της Συμφωνίας με την Ελλάδα. «Εφόσον το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ουσιαστικά και διαδικαστικά παράνομη τη Συμφωνία, αξίζει να αναλάβει δράση ο Γενικός Εισαγγελέας για τη διαπίστωση διενέργειας ή όχι ποινικού αδικήματος από τους υπογράφοντες της Συμφωνίας», πρόσθεσε ο Μπουσιάτη.

Για τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας η Συμφωνία όχι μόνο έθιξε το εθνικό συμφέρον, «αλλά έθεσε την Αλβανία σε λεπτή θέση στις σχέσεις με τους εταίρους» πρόσθεσε ο Μπουσιάτι.

Είναι γνωστό ότι σε περίοδο εσωτερικής κρίσης στην Αλβανία θα προκύψει ένα θέμα, στις σχέσεις με την Ελλάδα, το οποίο φέρεται για την αλβανική πλευρά μείζονος εθνικής σημασίας.

Τις τελευταίες βδομάδες η αντιπολίτευση έχει οξύνει ιδιαίτερα τις σχέσεις με την κυβέρνηση, εντός και εκτός Βουλής. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι κηδεμόνας της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, ότι είναι υπεύθυνη για την ανασφάλεια στη χώρα και την αύξηση της εγκληματικότητας, ότι αξιοποιεί πολιτικά κριτήρια στις απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων από τη δημόσια διοίκηση. Δύο απεργίες πείνας είναι σε εξέλιξη στη χώρα και έχουν υποκινητή του Δημοκρατικό Κόμμα στην αντιπολίτευση.

Η επίμαχη Συμφωνία υπογράφηκε το Μάρτιο του 2009 από τους αντίστοιχους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και Αλβανίας Ντόρα Μπακογιάννη και Λιουλεζίμ Μπάσια. Ο Μπάσια ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος στην αντιπολίτευση, διαδεχόμενος το Σαλί Μπερίσια.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το Φθινόπωρο της ίδιας χρόνιας, έκρινε άκυρη τη Συμφωνία για την Αλβανική πλευρά, ύστερα από προσφυγή του νυν πρωθυπουργού Έντι Ράμα, επικεφαλής τότε του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην αντιπολίτευση.
Πηγή: Παναγιώτης Μπάρκας, Αργυρόκαστρο