Νέα αιματοκύλισμα με 32 νεκρούς στο Ιράκ

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα Πέμπτη σε τρεις διαδοχικές επιθέσεις εναντίον σιιτών μουσουλμάνων προσκυνητών που συμμετείχαν σε θρησκευτικές πομπές στη Βαγδάτη, ενόψει μιας μεγάλης σιιτικής εορτής.

Οι δράστες αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις βασικές οδικές αρτηρίες της ιρακινής πρωτεύουσας, λόγω της γιορτής των πιστών σιιτών οι οποίοι από διαφορετικές περιοχές μετέβαιναν στο βωμό του Ιμάμη Καντίμ, στην Καντιμίγια της δυτικής Βαγδάτης, τιμώντας την επέτειο του θανάτου του έβδομου ιμάμη του σιιτικού ισλάμ το 799.

Η πρώτη φονική επίθεση έγινε στην ανατολική Βαγδάτη, κοντά στην πλατεία Ταγιαράν, όπου ένα μικρό λεωφορείο εξερράγη ανάμεσα σε πλήθος πιστών, σκοτώνοντας 14 άτομα, σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Σε μια άλλη επίθεση στη συνοικία Μανσούρ της δυτικής Βαγδάτης εξερράγη παρκαρισμένο αυτοκίνητο σκοτώνοντας ακόμη έξι ανθρώπους.

Στην ανατολική περιοχή Σάαμπ, της ιρακινής πρωτεύουσας, ένα άλλο σταθμευμένο όχημα ανατινάχτηκε κοντά σε μια ομάδα προσκυνητών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η έξαρση της βίας έρχεται μόλις τρεις ημέρες αφότου τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον περασμένο Απρίλιο στο Ιράκ επιβεβαίωσαν ότι ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι είναι το φαβορί για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters