Διαλύεται η νοτιοκορεατική Ακτοφυλακή μετά την τραγωδία του Sewol

Επίσημη συγγνώμη για το τραγικό ναυάγιο που προκάλεσε το θάνατο περίπου 300 ανθρώπων στις 16 Απριλίου ζήτησε, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χίε, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διάλυση και ανασυγκρότηση της Ακτοφυλακής.

«Ζητώ συγνώμη από το έθνος για τον πόνο και την ταλαιπωρία που όλοι υπέστησαν, ως η πρόεδρος η οποία θα έπρεπε να ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια και τις ζωές του λαού», είπε η κ. Παρκ.

«Η τελική ευθύνη για την κακή αντίδραση σε αυτό το δυστύχημα βρίσκεται με εμένα», συμπλήρωσε.

Η κ. Παρκ σημείωσε πως θα δημιουργηθεί μία νέα δημόσια Αρχή που θα αναλάβει τα καθήκοντα διάσωσης που έχει ως σήμερα η Ακτοφυλακή. Τα καθήκοντα έρευνας θα μεταφερθούν στην Αστυνομία.

Τόνισε δε πως η Ακτοφυλακή, ως υφίσταται, «απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά της», προσθέτοντας πως «εάν είχε γίνει έργο διάσωσης αμέσως μετά το δυστύχημα» θα είχαν σωθεί περισσότερες ζωές.

Τουλάχιστον 286 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό ναυάγιο του πλοίου Sewol, ενώ ένα μήνα μετά το δυστύχημα ακόμα 18 επιβάτες εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί. Μόνον 172 επιβαίνοντες διασώθηκαν.

Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν 339 παιδιά και καθηγητές που συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή.

Το δυστύχημα έχει πλήξει άσχημα τη δημόσια αποδοχή της κ. Παρκ, η οποία έχει μειωθεί κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες, από 70% που ήταν πριν την κρίση σε 46%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ