Πόλεμο κατά της Μπόκο Χαράμ αποφάσισαν Αφρική και Δύση

Κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ αποφάσισαν οι ηγέτες πέντε αφρικανικών κρατών, της Νιγηρίας, του Καμερούν, του Νίγηρα, του Τσαντ και της Μπενίν, κατά τη διάρκεια συνόδου που φιλοξενήθηκε στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η συμφωνία προβλέπει πως τα πέντε κράτη θα μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τη δράση των ισλαμιστών ανταρτών, θα συνεργάζονται στην προστασία των συνόρων και θα δρουν συντονισμένα για την αντιμετώπιση της οργάνωσης.

Παράλληλα, Δυτικές δυνάμεις συμφώνησαν να προσφέρουν μέρος των πληροφοριών που διαθέτουν στα αφρικανικά κράτη. Ο κ. Ολάντ δεν διευκρίνισε τι είδους πληροφορίες θα προσφερθούν.

Στον αγώνα ενδέχεται να συμμετάσχουν και γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Αφρική, συμπλήρωσε ο κ. Ολάντ, ο οποίος πριν την έναρξη της συνόδου χαρακτήρισε την Μπόκο Χαράμ μία «μεγάλη απειλή για τη Δύση και την κεντρική Αφρική».

Η σύνοδος οργανώθηκε ως απάντηση στην απαγωγή εκατοντάδων ανήλικων κοριτσιών από τους ισλαμιστές στα μέσα Απριλίου. Ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ διεμήνυσε αρχικά πως προτίθεται να πουλήσει τις μαθήτριες, ηλικίας 16 έως 18 ετών, σε σκλαβοπάζαρα, αλλά σε μεταγενέστερό μήνυμά του πρότεινε την ανταλλαγή τους με κρατούμενους άντρες της οργάνωσης.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνόδου, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν επαναβεβαίωσε πως η Νιγηρία είναι «απολύτως δεσμευμένη» να βρει τα απαχθέντα κορίτσια.

Ο κ. Τζόναθαν αποκάλεσε τη Μπόκο Χαράμ «αλ-Κάιντα της Δυτικής Αφρικής», τονίζοντας πως πλέον δρα ως «επιχείρηση της αλ-Κάιντα».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ