Νιγηρία: Ο πρόεδρος Τζόναθαν θα επισκεφθεί το χωριό απ' όπου απήχθησαν οι μαθήτριες

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν θα επισκεφθεί την Παρασκευή το χωριό Τσιμπόκ, στα νοτιοανατολικά, απ' όπου απήχθησαν πριν από ένα μήνα 200 και πλέον μαθήτριες από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, ανακοίνωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Τζόναθαν στο χωριό μετά τις απαγωγές. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο νιγηριανός πρόεδρος θα μεταβεί σε μια σύνοδο για την περιφερειακή ασφάλεια η οποία θα διεξαχθεί στο Παρίσι, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της Μπόκο Χαράμ.

Ο Τζόναθαν είναι αντιμέτωπος με εντεινόμενες πιέσεις να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες που έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους από το 2009 – όταν ξέσπασε η εξέγερσή τους με στόχο την ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στη βόρεια Νιγηρία – και να απελευθερώσει τις μαθήτριες, η απαγωγή των οποίων έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Έπειτα από αίτημα του Τζόναθαν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα φιλοξενήσει το Σάββατο στο Μέγαρο των Ηλυσίων μια σύνοδο για την περιφερειακή ασφάλεια στην οποία θα πάρουν μέρος οι ηγέτες του Καμερούν, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Μπενίν, των τεσσάρων χωρών που συνορεύουν με τη Νιγηρία, καθώς και εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Παρίσι, στόχος της συνόδου είναι να ενθαρρυνθούν οι χώρες της περιοχής να συνεργαστούν με την Αμπούτζα στη μάχη της κατά της Μπόκο Χαράμ και να «δούμε πώς οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία μπορούν να συνεισφέρουν».

«Δεν τίθεται θέμα δυτικής στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Μπόκο Χαράμ», υπογράμμισε το περιβάλλον του Ολάντ, αν και το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον έχουν στείλει ειδικούς, κυρίως στρατιωτικούς, καθώς και αναγνωριστικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν τις νιγηριανές αρχές να εντοπίσουν τις απαχθείσες μαθήτριες.

Εξάλλου ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος επέκρινε την Πέμπτη τη Νιγηρία ότι αντέδρασε πολύ καθυστερημένα στην απειλή της Μπόκο Χαράμ, όμως πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στο να την βοηθήσει να πολεμήσει την οργάνωση και να εντοπίσει τις μαθήτριες.

«Γενικά η Νιγηρία έχει αποτύχει να εξαπολύσει μια αποτελεσματική εκστρατεία εναντίον της Μπόκο Χαράμ», ανέφερε η Άλις Φρεντ, επικεφαλής της διεύθυνσης του Πενταγώνου για τις Αφρικανικές Υποθέσεις σε μια κατάθεση που παρέδωσε στην υποεπιτροπή της Γερουσίας για την Αφρική. 
Πηγή: skai.gr