Πούτιν: Βήμα στη σωστή κατεύθυνση οι εκλογές στην Ουκρανία – αποσύραμε τις δυνάμεις μας

Την αναβολή του δημοψηφίσματος που οργανώνεται στην επαρχία του Ντόνετσκ, στη νοτιονατολική Ουκρανία, με ζητούμενο την προσχώρηση της περιοχής στη Ρωσία ζήτησε την Τετάρτη από τους ρωσόφιλους αυτονομιστές ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας παράλληλα πως οι προεδρικές εκλογές είναι μία κίνηση προς «τη σωστή κατεύθυνση».

Το δημοψήφισμα, που δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμο από τη Δύση ή το Κίεβο, είναι προγραμματισμένο για τις 11 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές τις 25ης Μαΐου.

Παράλληλα, σε μία αλλαγή πλεύσης που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, ο κ. Πούτιν αποκάλεσε τις προεδρικές εκλογές βήμα «προς τη σωστή κατεύθυνση», λίγες ημέρες αφότου είχε χαρακτηρίσει «παράλογο» το στήσιμο της κάλπης εν μέσω των ταραχών στην ανατολή.

Τόνισε ωστόσο πως η εκλογή νέου προέδρου δεν θα σημαίνουν τίποτε εφόσον όλοι οι πολίτες δεν κατανοήσουν πώς θα προστατεύονται τα δικαιώματά τους, και επανέλαβε τη θέση της Μόσχας πως θα πρέπει να δρομολογηθούν συνταγματικές αλλαγές που θα αυξήσουν την αυτονομία των ανατολικών ουκρανικών περιοχών.

Επιπλέον, διεμήνυσε πως η Ρωσία έχει αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή της ρωσο-ουκρανικής μεθορίου, τα οποία βρίσκονται πλέον «στις βάσεις τους και σε χώρους εκπαίδευσης».

Τέλος, ζήτησε εκ νέου τον τερματισμό της «τιμωρητικής» ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των αυτονομιστών, προειδοποιώντας πως τέτοιες κινήσεις θα «βαθύνουν τις διαιρέσεις» στη χώρα.

Ωστόσο, τους ισχυρισμούς του κ. Πούτιν διέψευσε το NATO, διαμηνύοντας πως δεν έχει εντοπίσει αλλαγές στις ρωσικές τοποθετήσεις κοντά στη μεθόριο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ