Εξεταστική επιτροπή για 4 πρώην υπουργούς συγκροτεί η Τουρκία

Τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα αναλάβει να ερευνήσει τις κατηγορίες περί διαφθοράς σε βάρος τεσσάρων πρώην υπουργών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε τη Δευτέρα η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Καθήκον της επιτροπής θα είναι να αποφασίσει αν οι τέσσερις πρώην υπουργοί θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.

Μιλώντας στη Βουλή, οι τέσσερις πρώην υπουργοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά τα όσα τους προσάπτονται περί δωροδοκίας και κατάχρησης δημόσιου χρήματος.

Οι τρεις εξ’ αυτών, οι Μουαμέρ Γκιουλέρ (Εσωτερικών), Ζαφέρ Τσαγλαγιάν (Οικονομίας) και Ερντογάν Μπαϊρακτάρ (Περιβάλλοντος) αναγκάστηκαν να παραιτηθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες αφότου παραπέμφθηκαν οι γιοι τους για την πολύκροτη υπόθεση κυβερνητικής διαφθοράς που συγκλόνισε την Άγκυρα

Ο τέταρτος, ο Εγκεμέν Μπαγίς (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) έχασε τη θέση του κατά τον μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό που ακολούθησε, όπου άλλαξαν χέρια 10 υπουργικά χαρτοφυλάκια.

«Από τις 17 Δεκεμβρίου, αντιμετωπίζουμε μια συστηματική δυσφημιστική εκστρατεία. Διαπράττουμε έγκλημα μιλώντας για όλα αυτά», υποστήριξε ο κ. Τσαγλαγιάν ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του είχαν γυρίσει τις πλάτες. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με ένα ρολόι από τον Ιρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ για να «καλύψει» μια επιχείρηση πώλησης χρυσού από το Ιράν, χώρα στην οποία είχε επιβληθεί εμπάργκο.

Ο Μπαγίς από την πλευρά του κατήγγειλε «εκείνους που, αδυνατώντας να μας σιωπήσουν με τις απειλές τους, έβαλαν σε εφαρμογή ένα πολιτικό ικρίωμα». Υποστήριξε ότι «αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα λάμψει».

Η συζήτηση δεν αναμεταδόθηκε από το κανάλι του κοινοβουλίου αλλά μόνο από τον ιστότοπό του, γεγονός που προκάλεσε την οργή των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα βιντεοσκοπούσαν τη συνεδρίαση με τα κινητά ή τις ταμπλέτες τους και μετέδιδαν σχεδόν απευθείας τη συζήτηση σε διάφορους ιστοτόπους.

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε θα είναι 15μελής και τα 9 μέλη της θα προέρχονται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, με 313 έδρες σε σύνολο 550.

Η επιτροπή θα διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές —από 1ης Ιουλίου— και κατόπιν για την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, από τις 10 μέχρι τις 24 Αυγούστου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο