Νίκη των διαδηλωτών – απελευθερώνονται οι κρατούμενοι στην Οδησσό

Την απελευθέρωση των συντρόφων τους που κρατούνταν στο αρχηγείο της Αστυνομίας της Οδησσού πέτυχαν οι περισσότεροι από 2.000 ρωσόφιλοι διαδηλωτές, οι οποίοι την Κυριακή περικύκλωσαν και πολιόρκησαν το κτήριο.

Οι αστυνομικοί, που είχαν ταμπουρωθεί στο εσωτερικό του κτηρίου, άρχισαν να απελευθερώνουν έναν-έναν τους συλληφθέντες, τους οποίους το πλήθος χαιρέτισε ως «ήρωες».

«Μπράβο!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Οι συλλήφθέντες ρωσόφιλοι ήταν ανάμεσα στα περίπου 120 άτομα που κρατούνταν για τα πολύνεκρα επεισόδια που συγκλόνισαν την Οδησσό την Παρασκευή.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ρωσόφιλοι αυτονομιστές, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια φωτιάς που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στην έδρα των συνδικάτων της πόλης, φωτιά που ξέσπασε εν μέσω αιματηρών οδομαχιών μεταξύ φιλορώσων και φιλοκυβερνητικών.

Η επίθεση στο αρχηγείο της Αστυνομίας έγινε ενώ στην πόλη βρίσκεται ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενικούκ.

Ο κ. Γιατσενιούκ επέρριψε ευθύνες στην Αστυνομία για την αδυναμία της να αποτρέψει την τραγική κατάληξη των επεισοδίων, ωστόσο, τόνισε παράλληλα πως οι αυτονομιστές «προκάλεσαν» τις ταραχές, αφήνοντας υπονοούμενα για ρωσικό δάχτυλο την όλη υπόθεση.

Κατήγγειλε μάλιστα μία «καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη ενέργεια κατά του λαού, εναντίον της Ουκρανίας και εναντίον της Οδησσού».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ