Κλείσιμο

Ταλαιπωρία για εκατομμύρια Λονδρέζους λόγω της απεργίας στον υπόγειο

Εκατομμύρια καθημερινοί επιβάτες του υπογείου σιδηροδρόμου του Λονδίνου υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία την Τρίτη, την πρώτη από τις δύο ημέρες απεργίας που έχει κηρύξει το συνδικάτο των εργαζομένων RMT.

Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση αστυνομικών για να ηρεμήσουν τα πνεύματα μεταξύ επιβατών που στριμώχνονταν στις στάσεις των λεωφορείων και τους σταθμούς των υπέργειων τρένων και των λίγων σταθμών του υπογείου που λειτουργούσαν, έστω με μεγάλες καθυστερήσεις.

Ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία υπέστησαν οι ταξιδιώτες που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Χίθροου, καθώς πέρα από τον υπόγειο ξεχωριστή απεργία πραγματοποιήθηκε και στο τρένο εξπρές που συνδέει το αεροδρόμιο με την πρωτεύουσα.

Πολλοί Λονδρέζοι έφτασαν στον προορισμό τους ακόμα και με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, καθώς πολλά υπερπλήρη λεωφορεία δεν σταματούσαν καν στις στάσεις. Πολλοί επέλεξαν να περπατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν τα ποδήλατά τους ή τα ποδήλατα του δήμου.

Υπαίθρια πάρκινγκ θύμιζαν και αρκετοί δρόμοι του Λονδίνου ή περιφερειακοί αυτοκινητόδρομοι, αφού τα αυτοκίνητα που κινήθηκαν κατά τις ώρες αιχμής πολλαπλασιάστηκαν.

Ο πρωθυπουργός Κάμερον επέκρινε την ηγεσία του RMT και δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να διαταράσσεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.

Παρά την απεργία 10 στις 11 γραμμές παρείχαν έστω περιορισμένα δρομολόγια, σε ποσοστό κοντά στο 40% της κανονικής ροής συρμών.

Το συνδικάτο RMT που διαμαρτύρεται για το σχέδιο να κλείσουν τα εκδοτήρια εισιτηρίων και να κοπούν 960 θέσεις εργασίας έχει εξαγγείλει νέα τριήμερη απεργία για την προσεχή Δευτέρα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο