Κλείσιμο

Εν μέσω ανησυχιών για νέα πυρηνική δοκιμή έφθασε στην Κορέα ο Ομπάμα

Εν μέσω ανησυχιών πως η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει νέα, τέταρτη πυρηνική δοκιμή, κατέφθασε την Παρασκευή στη Νότια Κορέα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

«Εάν η Βόρεια Κορέα κάνει το λάθος να διενεργήσει μία ακόμα πυρηνική δοκιμή θα πρέπει να περιμένει μία αυστηρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», διεμήνυσε ο κ. Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην νοτιοκορεατική εφημερίδα Joong Ang Ilbo.

Μιλώντας νωρίτερα από την Ιαπωνία, πρώτη στάση της περιοδείας του στην Ασία, ο αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε το Βορρά «την πιο αποσταθεροποιητική, επικίνδυνη κατάσταση σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού».

Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν πριν από δύο ημέρες δείχνουν πως δραστηριότητες διεξάγονται στην εγκατάσταση Πούνγκιε-ρι, όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές της Πιόνγκ Γιάνγκ, δραστηριότητες που συνδέονται «πιθανόν με την προετοιμασία μίας νέας έκρηξης», σύμφωνα με το αμερικανο-κορεατικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η Σεούλ έχει επίσης ανακοινώσει πως εντόπισε, στην ίδια εγκατάσταση, «έντονη δραστηριότητα» για μια πυρηνική δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τη 48ωρη επίσκεψη του Ομπάμα στο Νότο.

Ο Βορράς έχει διενεργήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές κατά το παρελθόν, το 2006, το 2009 και τέλος το Φεβρουάριο του 2013. Όλες κατέληξαν στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Πιόνγκ Γιάνγκ από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ