Διαφορετικού πνεύματος μηνύματα Ομπάμα, Ολάντ για γενοκτονία Αρμενίων

Μία «πλήρη, ειλικρινή και δίκαιη» αναγνώριση των εγκλημάτων σε βάρος των Αρμενίων το 1915-17 ζήτησε την Πέμπτη του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μέσω με τη γραπτή δήλωση του Λευκού Οίκου ωστόσο να μην αναφέρει σε κανένα σημείο τη λέξη «γενοκτονία», προτιμώντας τη λέξη «σφαγή», και αποφεύγοντας να απευθυνθεί απευθείας στην Τουρκία.

«Μια πλήρης, ειλικρινής και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων είναι προς το συμφέρον όλων μας» έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος με αφορμή την 99η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το μήνυμα Ομπάμα ήλθε μία ημέρα αφότου ο τούρκος πρωθυπουργός Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε για πρώτη φορά τα συλλυπητήρια της Άγκυρας για τη γενοκτονία των Αρμενίων, κάνοντας λόγο για «κοινό πόνο» των δύο λαών.

Ωστόσο, το άνοιγμα Ερντογάν απορρίφθηκε από τον αρμένιο πρόεδρο, ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκίας πως επιμένει στην «απόλυτη άρνηση» της γενοκτονίας.

«Στις ΗΠΑ συνεχίζουμε να διδασκόμαστε αυτό το μάθημα προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τα πιο σκοτεινά επεισόδια της ιστορίας μας. Δίνουμε συγχαρητήρια στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των Αρμενίων και Τούρκων που έχουν ήδη ακολουθήσει αυτό το δρόμο και ενθαρρύνουμε περισσότερους να κάνουν το ίδιο με τη στήριξη της κυβέρνησής τους και της δικής μου» εξήγησε ο Ομπάμα.

Εν τω μεταξύ, ως «μία πρόοδο» που όμως δεν αρκεί χαρακτήρισε τα συλλυπητήρια Ερντογάν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Είναι μία λέξη που έπρεπε να ακουστεί, η οποία όμως δεν μπορεί να αρκεί», δήλωσε ο κ. Ολάντ στη διάρκεια της τελετής μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας στο Παρίσι.

«Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι αυτό που συνέβη, ακόμη κι αν υπήρξε μια πρόοδος» από την πλευρά της Τουρκίας, συνέχισε ο ίδιος.

«Η σημερινή τελετή μνήμης είναι μια πρόβα γιατί μαζί προετοιμάζουμε την τελετή της εκατονταετίας το 2015. Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας για την τελετή αυτή και στις 24 Απριλίου [2015] δεν θα είμαι εδώ ανάμεσά σας, αλλά στο Γερεβάν για την εκατονταετία», υπογράμμισε ο Ολάντ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο