Κλείσιμο

Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τους Ρώσους, αν εισβάλουν (upd)

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σαφές μήνυμα πως η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να «πολεμήσει» σε περίπτωση που ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στα εδάφη της έστειλε την Πέμπτη ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστίτσια, στον απόηχο της σκληρής προειδοποίησης Πούτιν προς το Κίεβο σχετικά με την καταστολή των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολή.

Μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press, ο κ. Ντεστίτσια υπογράμμισε πως το Κίεβο έχει διδαχθεί από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, και, «έχοντας αυτή την εμπειρία τώρα θα πολεμήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα αν [...] εισβάλουν στην Ουκρανία».

«Ο ουκρανικός λαός και ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμοι για αυτό», προσέθεσε.

Παράλληλα, κατήγγειλε πως οι ασκήσεις που εκτελούνται από ρωσικά στρατεύματα κοντά στην ρωσο-ουκρανική μεθόριο «είναι πιο κοντά στα σύνορα σε σχέση με τα προγενέστερα σχέδια», και απαίτησε την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία απαίτησε από τη Ρωσία να δώσει εντός 48 ωρών εξηγήσεις και να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αντιδρώντας στις δηλώσεις τις οποίες έκανε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν στρατιωτικά γυμνάσια σε «αντίδραση» στις εντάσεις στην Ουκρανία, το ουκρανικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Μόσχα προσπαθεί να επηρεάσει τις προσπάθειες που καταβάλει το Κίεβο για να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Κατά το υπουργείο Εξωτερικών της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης, βάσει όσων προβλέπονται στο Έγγραφο της Βιέννης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η ουκρανική κυβέρνηση δικαιούται να λάβει ενημέρωση για τους σκοπούς και άλλες λεπτομέρειες των γυμνασίων αυτών εντός 48 ωρών από την υποβολή σχετικού αιτήματος — δηλαδή ως τις 15:00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Τα γυμνάσια καταδίκασε και το Πεντάγωνο, σημειώνοντας πως η ενέργεια της Μόσχας είναι «ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έχουμε καλέσει τους Ρώσους να κάνουν, δηλαδή να αποκλιμακώσουν την κατάσταση».

Η προειδοποίηση Ντεστίτσια ήλθε λίγες ώρες μετά το μήνυμα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πως το Κίεβο θα υποστεί «συνέπειες» σε περίπτωση που έχει χρησιμοποιήσει ένοπλες δυνάμεις κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει την ανατολική πόλη Σλαβινάνσκ.

«Αν οι σημερινές αρχές του Κιέβου άρχισαν να χρησιμοποιούν το στρατό εναντίον ανθρώπων στο εσωτερικό της Ουκρανίας αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού τους» τόνισε κ. Πούτιν, μιλώντας σε φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

«Ακόμη και ο νόμιμος ουκρανός ηγέτης Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει στρατό για τη διάλυση διαδηλώσεων στο Κίεβο παρότι είχε σχετική νομιμοποίηση», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την απομάκρυνση των αυτονομιστών στη Σλαβιάνσκ. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες η Μόσχα έχει διαμηνύσει πως έχει το δικαίωμα να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο προκειμένου να προστατεύσει ρωσόφωνους και ρωσικούς πληθυσμούς στην περιφέρειά της.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Reuters