Επιρροή Μόσχας για απελευθέρωση αμερικανού δημοσιογράφου στην Ουκρανία ζητούν οι ΗΠΑ

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε σήμερα η Ουάσινγκτον μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας Αμερικανός δημοσιογράφος έχει "απαχθεί" στην Ουκρανία από φιλορώσους αυτονομιστές και κάλεσε τη Μόσχα "να ασκήσει την επιρροή της" για την απελευθέρωσή του.

"Ανησυχούμε πολύ για την πληροφορίες σχετικά με την απαγωγή ενός Αμερικανού δημοσιογράφου στο Σλαβιάνσκ της Ουκρανίας" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Ο Σάιμον Οστρόφκσι βρισκόταν στην περιοχή για να καλύψει τα γεγονότα για λογαριασμό του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Vice News και κρατείται από χθες από αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ, βορείως του Ντονέτσκ.

Ο αυτοανακηρυχθείς "δήμαρχος" του Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο οποίος έχει ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει στρατό για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους από τους Ουκρανούς εθνικιστές, επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ ότι ο δημοσιογράφος βρίσκεται στην έδρα των Υπηρεσιών Ασφαλείας (SBU) και είναι καλά στην υγεία του. Η έδρα της SBU είναι υπό τον έλεγχο των φιλορώσων.

Ο Vice News ανέφερε ότι είναι σε επαφή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια του δημοσιογράφου.

"Καταδικάζουμε τέτοιες πράξεις και όλες τις πρόσφατες απαγωγές στην ανατολική Ουκρανία, ενέργειες που παραβιάζουν άμεσα στις δεσμεύσεις οι οποίες ελήφθησαν στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης της Γενεύης" για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, σημείωσε η Ψάκι. "Καλούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ομάδες αυτές (σ.σ. των αυτονομιστών) ώστε να επιτευχθεί η άμεση και ασφαλής απελευθέρωση όλων των ομήρων στην ανατολική Ουκρανία", πρόσθεσε.

Το Σλαβιάνσκ, μια πόλη 100.000 κατοίκων στα βόρεια του Ντονέτσκ, έχει εξελιχθεί σε προπύργιο των αυτονομιστών που το έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους. Στους δρόμους κυκλοφορούν ένοπλοι άνδρες, πολλοί εκ των οποίων έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φορούν στολές χωρίς διακριτικά.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ