Κλείσιμο

Επανέναρξη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην ανατολή ζήτησε ο Τουρτσίνοφ

Σχεδόν νεκρή φαίνεται πως είναι πλέον η συμφωνία της Γενεύης για την εκτόνωση της κρίσης για την Ουκρανία.

Την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει πόλεις και κυβερνητικά κτήρια στην ανατολική Ουκρανία ζήτησε πριν από λίγη ώρα ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ.

Αιτία της απόφασής του, όπως εξήγησε ο κ. Τουρτσίνοφ, ήταν ο «βασανισμός μέχρι θανάτου» δύο ανθρώπων, εκ των οποίων ένας πολιτικός, στην ανατολή.

Ο κ. Τουρτσίνοφ τόνισε πως ο πολιτικός, ονόματι Βλαντιμίρ Ρίμπακ, μέλος του κόμματος του προέδρου, βρέθηκε νεκρός κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται στα χέρια των αυτονομιστών.

«Οι τρομοκράτες, που έχουν στην πράξη πάρει ως όμηρο ολόκληρη την περιοχή του Ντόνετσκ, έχουν πάει πλέον πολύ μακριά», σχολίασε ο κ. Τουρτσίνοφ.

Η κίνηση Τουρτσίνοφ ήλθε λίγη ώρα αφότου ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από πυρά ενώ πετούσε πάνω από την πόλη Σλαβιάνσκ, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Το Antonov An-30 προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα.

Η συμφωνία της Γενεύης προβλέπει τον αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων που δρουν στην Ουκρανία και την απελευθέρωση κυβερνητικών κτηρίων και δημόσιων χώρων που τελούν υπό κατάληψη. Παρά ταύτα, ως τώρα οι αντάρτες δεν έχουν επιδείξει καμία πρόθεση να αφήσουν τις θέσεις τους.

Τη Δευτέρα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεγκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο πως έχει παραβιάσει τη συμφωνία της Γενεύης, επιδεικνύοντας είτε αδυναμία είτε απροθυμία να περιορίσει τη δράση ακραίων στοιχείων, ενώ παράλληλα σημείωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν ευθύνη για τη μεταβατική κυβέρνηση που έχουν στηρίξει στο Κίεβο.

Οι καταγγελίες Λαβρόφ ήλθαν στον απόηχο αιματηρής επίθεσης σε οδόφραγμα στα περίχωρα της Σλαβιάνσκ, την οποία οι αυτονομιστές απέδωσαν στην ακροδεξιά οργάνωση Δεξιός Τομέας. Το Κίεβο έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για το περιστατικό.

Στον αντίποδα, την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν επέρριψε στη Ρωσία τις ευθύνες για την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, και προειδοποίησε τη Ρωσία πως «πρέπει να σταματήσει να μιλά και να αρχίσει να πράττει» προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία της Γενεύης.

Μιλώντας από το Κίεβο, ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε πως η Ρωσία θα υποστεί «επιπλέον κόστη» σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, εγείροντας εκ νέου την απειλή νέων κυρώσεων.

Από την πλευρά της ουκρανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Μόσχα πως έχει στείλει ειδικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, σε μία προσπάθεια να υποσκάψει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ