Κλείσιμο

ΗΠΑ: Έχουμε ενδείξεις για χρήση χημικών στη Κφαρ Ζεϊτά της Συρίας

Ενδείξεις για τη χρήση τοξικού χημικού υλικού στη Συρία κατά τη διάρκεια του Απριλίου έχουν στη διάθεσή τους και εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Τζέιν Ψάκι, αναφερόμενη στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στην πόλη Κφαρ Ζεϊτά.

Τα πρώτα στοιχεία υποδεικνύουν πως πρόκειται για χλώριο.

«Έχουμε ενδείξεις για τη χρήση ενός τοξικού βιομηχανικού χημικού» στην Κφαρ Ζεϊτά, σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Ψάκι, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ «ερευνούν ισχυρισμούς πως η [συριακή] κυβέρνηση είναι υπεύθυνη» για χημική επίθεση στην πόλη.

Το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και αντικαθεστωτικοί μαχητές έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για τη χρήση χημικών όπλων στην πόλη, που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές εικονίζουν άνδρες γυναίκες και παιδιά, με χλωμά πρόσωπα, να αγωνίζονται να αναπνεύσουν.

Υπενθυμίζεται πως, κατόπιν σχετικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας στα μέσα του 2013, η Δαμασκός δεσμεύθηκε πως θα αφοπλιστεί χημικά, παραδίδοντας το χημικό της οπλοστάσιο στη διεθνή κοινότητα με στόχο την καταστροφή του.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ