Κίεβο: Καμία εμπλοκή ουκρανικής οργάνωσης στο αιματηρό επεισόδιο στο Σλαβιάνσκ

Το θάνατο τριών ανθρώπων στην ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας επιβεβαίωσε το παράρτημα του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών στην περιοχή του Ντόνετσκ. Νωρίτερα, το Κίεβο είχε κάνει λόγο για ένα νεκρό, ενώ αρνείται την εμπλοκή οιασδήποτε ουκρανικής οργάνωσης στο επεισόδιο.

Η εκδοχή του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας είναι ότι "άγνωστα άτομα σε τέσσερα αυτοκίνητα πλησίασαν ένα μπλόκο και άνοιξαν πυρ στους ανθρώπους που το φρουρούσαν." Όπως αναφέρει ουκρανός αξιωματούχος, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών: Δύο αναγνωρίστηκαν ως κάτοικοι της περιοχής, ένας δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, ενώ ακόμη τρεις τραυματίστηκαν.

Γιατσενιούκ: Η Ρωσία υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα

Επίθεση στη Ρωσία εξαπέλυσε την Κυριακή του Πάσχα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ. Ο Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα», ζητώντας την οικονομική στήριξη των συμμάχων του της Δύσης προκειμένου να εκμοντερνίσει τον ουκρανικό στρατό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε στις ΗΠΑ.

«Η παγκόσμια κοινότητα έχει λόγους για να ανησυχεί για τις προθέσεις του Πούτιν» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC ο Γιατσενιούκ, σε μια συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε χθες και μεταδόθηκε σήμερα. «Η Ομοσπονδία της Ρωσίας υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα».

«Είναι προφανές σήμερα ότι η Ρωσία συνιστά μια απειλή για την υφήλιο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ουκρανία» προσέθεσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί την Ουκρανία αύριο Δευτέρα ο Γιατσενιούκ απηύθυνε έκκληση για την παροχή στήριξης εκ μέρους των χωρών της Δύσης. «Πρέπει να μας προσφερθεί πλήρως για να σταματήσουμε τη Ρωσία και για αυτό ακριβώς έχουμε ανάγκη μια πραγματική στήριξη από τους εταίρους μας της Δύσης» σημείωσε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση: «Έχουμε ανάγκη μια οικονομική στήριξη, έχουμε ανάγκη να εκμοντερνίσουμε τον ουκρανικό στρατό και να ανανεώσουμε όλες τις δομές άμυνας της Ουκρανίας».

Δήμαρχος Σλαβιάνσκ προς Πούτιν: Στείλε δυνάμεις στην Ουκρανία!

Έκκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποστείλει δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης στο Σλαβιάνσκ απηύθυνε ο φιλορώσος αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης. Το Μεγάλο Σάββατο, σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ φιλορώσων και ουκρανών σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Nωρίτερα, η Μόσχα κατήγγειλε το Κίεβο για έλλειψη βούλησης να αφοπλιστούν οι ουκρανοί εξτρεμιστές, κατονομάζοντας το Δεξιό Τομέα και κάνοντας λόγο για «πρόκληση των φανατικών εθνικιστών της Ουκρανίας». 

Από την πλευρά τους, οι εθνικιστές του Δεξιού Τομέα διάψευσαν ότι διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο στην ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε κοντά στην Σλαβιάνσκ και κατηγόρησαν τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις ότι κρύβονται πίσω από την επίθεση αυτή.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ