Κλείσιμο

Ουκρανία: Ανταλλαγή κατηγοριών για το αιματηρό περιστατικό στο Σλαβιάνσκ

Κατηγορίες για την ευθύνη του αιματηρού περιστατικού στην πόλη Σλαβιάνσκ -στο οποίο σκοτώθηκε σύμφωνα με το Κίεβο ένας άνθρωπος, σύμφωνα με ρωσικές πηγές τουλάχιστον τέσσερις- ανταλλάσσουν Μόσχα και Δεξιός Τομέας.

Η Μόσχα κατήγγειλε το Κίεβο για έλλειψη βούλησης να αφοπλιστούν οι ουκρανοί εξτρεμιστές, κατονομάζοντας το Δεξιό Τομέα και κάνοντας λόγο για «πρόκληση των φανατικών εθνικιστών της Ουκρανίας».

Από την πλευρά τους, οι εθνικιστές του Δεξιού Τομέα διαψεύδουν ότι διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο στην ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε κοντά στην Σλαβιάνσκ και κατηγόρησαν τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις ότι κρύβονται πίσω από την επίθεση αυτή.

"Είναι μια βλάσφημη πρόκληση από την Ρωσία: βλάσφημη επειδή έγινε μια ιερή νύχτα για τους Χριστιανούς, την νύχτα του Πάσχα. Αυτό πραγματοποιήθηκε ολοφάνερα από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις", δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του Δεξιού Τομέα, Άρτεμ Σκορόπαντσκι.

Ο υπουργός Εσωτερικών
της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε πάντως ότι μεταβαίνει στο ανατολικό τμήμα της χώρας προκειμένου να επιθεωρήσει τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε απάντηση στην εξέγερση των αυτονομιστών σε αυτήν την ρωσόφωνη περιοχή.

"Αναχώρησα για το ανατολικό τμήμα της χώρας για να επιθεωρήσω τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς και τα τάγματα των ειδικών δυνάμεων", ανακοινώνει στην σελίδα του στο Facebook.

Ο Αβάκοφ δεν διευκρινίζει ωστόσο αν η επίσκεψή του αυτή στο ανατολικό τμήμα της χώρας συνδέεται με την ανταλλαγή πυροβολισμών στο Σλαβιάνσκ, που αποτελεί μια ισχυρή θέση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία, και να μην συζητούνται απλώς πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ