Ιαπωνία: Ένας υπουργός επισκέφθηκε το αμφιλεγόμενο ιερό Γιασουκούνι

Άλλος ένας Ιάπωνας υπουργός επισκέφθηκε σήμερα Κυριακή το ιερό Γιασουκούνι στο Τόκιο, έναν χώρο λατρείας που θεωρείται από την Κίνα και τη Νότια Κορέα μνημείο του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού του παρελθόντος.

Ο Κέιτζι Φουρούγια, που είναι αρμόδιος για την Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας, πήγε να προσευχηθεί στο ιερό πριν ξεκινήσει το ετήσιο φεστιβάλ της άνοιξης που θα διαρκέσει από αύριο Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη. "Είναι φυσικό για έναν Ιάπωνα να εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και να προσεύχεται για την ψυχή εκείνων που θυσιάστηκαν για τη χώρα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Στο Γιασουκούνι, στην καρδιά του Τόκιο, τιμώνται οι περίπου 2,5 εκατομμύρια Ιάπωνες στρατιώτες που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για τη χώρα. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και 14 εγκληματίες πολέμου οι οποίοι καταδικάστηκαν από τους Συμμάχους μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Φουρούγια, που επισκέπτεται τακτικά το Γιασουκούνι κατά το φθινοπωρινό και το εαρινό φεστιβάλ του αλλά και στις 15 Αυγούστου, για την επέτειο της συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας, είναι ο δεύτερος υπουργός της κυβέρνησης του Σίνζο Άμπε που πηγαίνει να για προσκύνημα στο ιερό τις τελευταίες ημέρες. Οι συντηρητικοί βουλευτές συνήθως επισκέπτονται ομαδικά το Γιασουκούνι σε αυτές τις περιπτώσεις, προκαλώντας κάθε φορά την οργή του Πεκίνου και της Σεούλ. Ο ίδιος ο Άμπε, που είναι γνωστός για τις εθνικιστικές αντιλήψεις του, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των γειτονικών χωρών -θυμάτων του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού- όταν επισκέφθηκε το Γιασουκούνι στα τέλη της χρονιάς πέρσι, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ακόμη και οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος της Ιαπωνίας, είχαν εκφράσει τότε ανοιχτά την "απογοήτευσή" τους για την απόφαση αυτή του Ιάπωνα πρωθυπουργού.
Πηγή: skai.gr