Κλείσιμο

Βαρσοβία: Στην Πολωνία αμερικανικά στρατεύματα

Tην ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή την ώρα που το θερμόμετρο στη γειτονική Ουκρανία ανεβαίνει, θα ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα οι πολωνικές αρχές.

Την είδηση επιβεβαίωσε
ο πολωνός υπουργός Άμυνας Τόμας Σιμόνιακ στην εφημερίδα Washington Post. Σύμφωνα με τις δηλώσεις  του πολωνού υπουργού Άμυνας στην αμερικανική εφημερίδα, ο οποίος είχε συνάντηση την Πέμπτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσάκ Χέιγκελ, στρατιωτικοί υπεύθυνοι εργάζονται ήδη στις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου κατά το οποίο η Πολωνία θα διαδραματίσει ένα ηγετικό ρόλο «υπό την αιγίδα των ΗΠΑ».

Όπως ανέφερε μάλιστα, Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν και στις χώρες της Βαλτικής για να ενισχύσουν την παρουσία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι υπογράμμισε από την πλευρά του ότι εξετάζεται μια συγκεκριμένη σειρά μέτρων «προκειμένου να ενισχυθεί η ετοιμότητα επί εδάφους, στον αέρα ή στην θάλασσα στην Ευρώπη».

«Ορισμένα από τα αυτά τα μέτρα θα ληφθούν σε διμερές επίπεδο με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, κάποια άλλα θα ληφθούν μέσω του ίδιου του Συμφώνου» πρόσθεσε.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook, στο λιμανι Κονστάντα στη Μαύρη Θάλασσα.
«Μιλάμε επίσης για την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία» είχε ήδη δηλώσει ο Πολωνός υπουργός κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τσακ Χέιγκελ, αποφεύγοντας ωστόσο να ζητήσει την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στο πολωνικό έδαφος, ένα αίτημα που έχει διατυπώσει η συντηρητική αντιπολίτευση της Πολωνίας.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες για να αναπτύξουμε δυνάμεις εκ περιτροπής, όμως καμια απόφαση δεν έχει ληφθεί και εμείς συνεχίζουμε τις συζητήσεις, όλοι όπως το ΝΑΤΟ» είχε απαντήσει ο Χέιγκελ.

Στο μεταξύ,
την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των φιλορώσων μαχητών στα ανατολικά της χώρας κατά τη διάρκεια του Πάσχα ανακοίνωσε το Μεγάλο Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσα.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ