Ιστορική περιφορά Επιταφίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Την πρώτη περιφορά του Επιταφίου μετά από 57 χρόνια, έζησε την Μεγάλη Παρσκευή η κατεχόμενη Αμμόχωστος στην Κύπρο.

Η ακολουθία έλαβε χώρα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εσπερινού

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συνέρρευσαν στην εκκλησία προκειμένου να παρακολουθήσουν την ακολουθία.

Της ακολουθίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασίλειος, ενώ ρίγη συγκίνησης σκόρπισε με την μελωδική φωνή του ο τελευταίος ιεροψάλτης του ναού, ο 80χρονος Ανδρέας Τσαγκαράς. Επίσης, έψαλαν ιεροψάλτες της Μητρόπολης Κωνσταντίας ενώ τα εγκώμια έψαλε η μεικτή χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου.

Η επαναλειτουργία του ναού επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με πρωτοβουλία ομάδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος τόνισε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η βούληση του λαού που έδωσε μαζικά το παρών του, σημειώνοντας ότι «όλοι κουβαλούμε αναμνήσεις του παρελθόντος». Αναφερόμενος στην ακολουθία και τη λειτουργία του ναού, έκανε λόγο για ένα «θαύμα που φάνταζε αδύνατο , πριν λίγο καιρό».

Στην ακολουθία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, παρίστανται ξένοι πρέσβεις, και επίσημοι. Ανάμεσά τους ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Την ακολουθία του Επιταφιου στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό παρακολούθησε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ. Παρών και ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων.

Ο ιμάμης τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένα πανέμορφο νησί και οι δύο κοινότητες που ζουν σε αυτό μπορούν να μοιραστούν τα πάντα.

«Πιστεύω ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στην Κύπρο μπορούν να κάνουν ότι είναι αναγκαίο ώστε να βοηθήσουν στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης», τόνισε. «Και στις δύο πλευρές, πρόσθεσε, υπάρχουν ηγέτες με καλή καρδιά».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ