Γκιούλ: Δεν ενδιαφέρομαι για την πρωθυπουργία της Τουρκίας

«Όχι» στο ενδεχόμενο ανταλλαγής ρόλων με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ, απορρίπτοντας έτσι τις φήμες που ήθελαν τους δύο άνδρες να εφαρμόζουν το μοντέλο «Πούτιν-Μεντβέντεφ».

«Δεν έχω οποιοδήποτε πολιτικό σχέδιο για το μέλλον υπό τις σημερινές συνθήκες», δήλωσε ο κ. Γκιουλ από τη δυτική επαρχία Κιουτάχεια, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, στις οποίες ο Ερντογάν αναμένεται να είναι υποψήφιος.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να επινοηθεί ένα «πρότυπο Πούτιν-Μεντβέντεφ», ο κ. Γκιουλ σημείωσε ότι μια τέτοια φόρμουλα δεν θα ήταν «κατάλληλη» για μία δημοκρατία. Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ διορίστηκε το 2012 από τον πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι απαντήσεις Γκιούλ ουσιαστικά αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα ποιος θα διαδεχτεί τον κ. Ερντογάν στην πρωθυπουργία της Τουρκίας.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν έχει δηλώσει επανειλημμένα πως δεν προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία, επιδιώκοντας αντίθετα να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση που θα προσδίδει μεγαλύτερες εκτελεστικές εξουσίες στον προεδρικό θώκο.

Ερντογάν και Γκιούλ συνίδρυσαν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ωστόσο, ο νυν πρόεδρος θεωρείται μία πιο φιλοδυτική προσωπικότητα και οι σχέσεις τους έχουν κατά διαστήματα πληγεί από τις διαφορές τους.

Τελευταίο παράδειγμα ήταν η απόφαση Ερντογάν για απαγόρευση του Twitter στην Τουρκία, με τον κ. Γκιούλ να γίνεται ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που την παραβίασε, αναρτώντας μάλιστα tweets που ζητούσαν την άρση του μπλόκο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ