Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τον «πόλεμο» του Κιέβου στην Αν. Ουκρανία

Κλιμακώνει τη ρητορική της κατά της Ουάσιγκτον η Μόσχα, υποστηρίζοντας την Τετάρτη ότι εγκρίνει «τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Κίεβο εναντίον του ίδιου του τού λαού».

Δικαιολογώντας τη στρατιωτική επέμβαση που διέταξε η ουκρανική κυβέρνηση εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έναν πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου η Μόσχα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να προσέξει «τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της ριψοκίνδυνης υποστήριξης των προστατευόμενών της του Κιέβου».

Καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ ότι ασκούν μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υπερασπίστηκε την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Κιέβου ως μια λαϊκή εξέγερση, ενώ επικρίνει τις διαδηλώσεις στην ανατολική Ουκρανία ως τρομοκρατία.

Ukrainian army stationed tanks outside Sloviansk

Επιμένουν οι ΗΠΑ στις θέσεις τους 

Πάντως, παρά την αντίδραση του Κρεμλίνου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θεωρεί σωστό η ουκρανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση ώστε να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια, και την προέτρεψε να συνεχίσει να το κάνει με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους από το προεδρικό αεροσκάφος ότι το Κίεβο απάντησε με "αξιοθαύμαστη συγκράτηση" στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες των ένοπλων αυτονομιστών στη χώρα.

Ukrainian military forces near Kramatorsk air field

Το Κόμμα των Περιφερειών κάλεσε τους φιλορώσους να παραδώσουν τα όπλα

Στο μεταξύ, το έως πρότινος κυβερνών κόμμα της Ουκρανίας, το Κόμμα των Περιφερειών, ζήτησε τους φιλορώσους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους και να αποχωρήσουν από τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η απόφαση, που εγκρίθηκε ομόφωνα από την τοπική οργάνωση της επαρχίας Ντονέτσκ του κόμματος, προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Ουκρανία να διασπαστεί και καλεί να μεταβιβαστούν εξουσίες στις επαρχίες, ώστε να συνεχίσει να υφίσταται μια ενωμένη Ουκρανία.
Η απόφαση ελήφθη στη ενός έκτακτου συνεδρίου του κόμματος στο Ντονέτσκ.

Στο Κόμμα των Περιφερειών ανήκει και ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που κατάγεται από την επαρχία Ντονέτσκ. Το κόμμα έχει αποστασιοποιηθεί από τον Γιανουκόβιτς μετά την ανατροπή του στα τέλη Φεβρουαρίου, όμως παραμένει η μεγαλύτερη φιλορωσική δύναμη στη χώρα.

Ukrainian soldiers near their armed military vehicles not far from Izyum city, Kharkiv Region

Έκκληση για την αποφυγή κλιμάκωσης της βίας στην Ουκρανία

Νωρίτερα, επτά ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, απηύθυναν έκκληση «να αποφευχθεί» η κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και ζήτησαν από τη Ρωσία να «σεβαστεί τη διεθνή τάξη», στη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών τους των Εξωτερικών στην Αλικάντε, στη νότια Ισπανία.

«Η κατάσταση στην Ουρανία είναι σοβαρή», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει προσπάθεια για να προχωρήσουμε προς μια αποκλιμάκωση».

Οι επτά χώρες της Μεσογειακής Ομάδας —η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα— ζήτησαν να γίνει «σεβαστή η διεθνής νομιμότητα», σημείωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο ισπανός υπουργός Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργάγιο.

Οι επτά ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κάλεσαν να «αποφευχθεί η κλιμάκωση» της βίας στην Ουκρανία και ευχήθηκαν να «διατηρηθεί ο διάλογος με τη Ρωσία».

Εξάλλου η Μεσογειακή Ομάδα «ζητά από τη Ρωσία να σεβαστεί τη νέα διεθνή τάξη δημιουργώντας γέφυρες με αυτή, διότι η Ρωσία πρέπει να είναι στρατηγική εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι αντίπαλός της», συνέχισε ο Μαργάγιο.

Ukrainian army troops set up a position at an airport in Kramatorsk
Πηγή: skai.gr