Οχήματα με ρωσική σημαία στην ανατολική Ουκρανία, στο Κραματόρσκ ο ουκρανός ΥΕΘΑ (upd)

Καζάνι που βράζει θυμίζει η ανατολική Ουκρανία, τον απόηχο της προειδοποίησης του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Οχηματοπομπή πέντε με έξι αρμάτων μεταφοράς προσωπικού, εκ των οποίων το πρώτο φέρει ρωσική σημαία, εισήλθαν νωρίτερα στην πόλη Σλαβιάνσκ, ενώ παράλληλα φιλορώσοι αυτονομιστές φαίνεται πως κατέλαβαν ουκρανικά οχήματα στην γειτονική Κραματόρσκ.

Το δεύτερο όχημα στη Σλαβιάνσκ έφερε το έμβλημα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, τη δημιουργία της οποίας κήρυξαν πριν από λίγες ημέρες οι αυτονομιστές.

Στρατιώτης που επέβαινε στα οχήματα δήλωσε στο AP πως είναι μέλη του 25ου αερομεταφερόμενου τάγματος της Ουκρανίας, και αυτομόλησαν στη φιλορωσική πλευρά.

«Δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε πυρ κατά των συμπατριωτών μας», δήλωσε άλλος στρατιώτης στο Reuters, κάνοντας και αυτός λόγο για αυτομόληση.

Εν τω μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως ρωσόφιλοι αντάρτες κατέλαβαν τέσσερα οχήματα των ουκρανικών δυνάμεων στην Κραματόρσκ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Σλαβιάνσκ, και στη συνέχεια τα μετακίνησαν από τη μία πόλη στην άλλη.

Στο Κραματόρσκ μεταβαίνει αυτή τη στιγμή ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, προκειμένου να διερευνήσει την κατάσταση.



Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraina μετέδωσε ότι πρόκειται για οχήματα που συμμετέχουν στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» της ουκρανικής ηγεσίας, τα οποία εισήλθαν στην πόλη, αποκλείσθηκαν από φιλορώσους διαδηλωτές και στη συνέχεια κατελήφθησαν.




Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «κανένα τεθωρακισμένο όχημα του στρατού δεν έχει καταληφθεί στο ουκρανικό έδαφος» και παρέπεμψε στο υπουργείο Εσωτερικών, που αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.

Οι άνδρες επί των τεθωρακισμένων αρμάτων φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, αλλά με τις πορτοκαλί και μαύρες κορδέλες του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, της υψηλότερης διάκρισης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ορισμένοι φορούσαν μαύρες κουκούλες.

Η Σλαβιάνσκ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με το Reuters, ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν το κτήριο του δημοτικού συμβουλίου στο Ντόνετσκ.

Διπλωματικό μέτωπο Κιέβου-Μόσχας

Λίγη ώρα νωρίτερα, αυστηρή προειδοποίηση προς το Κίεβο πως η Μόσχα απαιτεί σεβασμό για τη λαϊκή βούληση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας απηύθυνε το πρωί της Τετάρτης ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τόνισε ωστόσο πως οι τετραμερείς διαπραγματεύσεις που είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη, για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης, είναι ακόμα «στην ατζέντα».

Σκληρή επίθεση στη Ρωσία εξαπέλυσε από την πλευρά του Κιέβου ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, κατηγορώντας τη Μόσχα πως εγείρει νέο Τείχος του Βερολίνου και πως εξάγει βία στην Ουκρανία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ