Κλείσιμο

Γαλλία: Ήττα από τον α’ γύρο για τον Ολάντ αν γίνονταν σήμερα προεδρικές εκλογές!

Σε ήττα από τον πρώτο γύρο θα υποχρεωνόταν ο Φρανσουά Ολάντ αν διεξάγονταν αυτή την εβδομάδα προεδρικές εκλογές σύμφωνα με δημοσκόπηση!

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα έχανε τόσο από τον κεντροδεξιό προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί όσο και από την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν.

Η δημοτικότητα του Ολάντ έχει κατακρημνιστεί σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο χρόνια, με τους ψηφοφόρους να έχουν καταληφθεί από μια όλο και μεγαλύτερη απόγνωση για την αποτυχία του να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τα ποσοστά ανεργίας που έχουν «κολλήσει» πάνω από το 10%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τα γαλλικά δεδομένα...

Η δημοσκόπηση που διενήργησε η OpinionWay έδειξε ότι ο Ολάντ, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται το 2017, θα αποκλειόταν ήδη στον πρώτο από τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, καθώς θα συγκέντρωνε μόλις το 19% των ψήφων, έναντι ενός 29% που θα συγκέντρωνε ο Σαρκοζί και ενός 25% που θα συγκέντρωνε η Λεπέν.

Πάντως σε περίπτωση μιας αναμέτρησης την προσεχή Κυριακή μεταξύ του Σαρκοζί και της αρχηγού του Εθνικού Μετώπου Λεπέν ο πρώην πρόεδρος θα νικούσε με 67% έναντι 33% για τη Λεπέν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Εάν ο Ολάντ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει ένα ποσοστό 17% θετικών γνωμών, κατάφερνε να περάσει στο δεύτερο γύρο όπου θα αναμετριόταν με τη Λεπέν, που έχει υιοθετήσει αντιευρωπαϊκές και θέσεις κατά της μετανάστευσης, θα νικούσε με ένα 54% των ψήφων έναντι 46%.

«Είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος εμφανίζεται να έχει τόσο μεγάλα προβλήματα σε μια δημοσκόπηση και το Εθνικό Μέτωπο εμφανίζεται να εδραιώνει μια τόσο ισχυρή θέση στον πρώτο γύρο (των προεδρικών εκλογών) στα μέσα μιας θητείας» σχολίασε ο αναλυτής της OpinionWay Μπρινό Ζανμπάρ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ