Σε κατάσταση «φυσικής καταστροφής» κηρύχθηκε η Βόρεια Χιλή (videos)

Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε το βόρειο τμήμα της Χιλής -τις περιοχές Αρίκα και Ταραπακάν- κοντά στα σύνορα με το Περού—η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέτ ύστερα από τον ισχυρό σεισμό των 8,2 βαθμών που σημειώθηκε στις 9 το βράδυ (3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας). Εξαιτίας της σεισμικής δόνησης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ενώ έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες. 

Παράλληλα, η Ονδούρα εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Η προειδοποίηση αφορά τον Κόλπο του Φονσέκα, στα νοτιοδυτικά της χώρας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου θεωρείται ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος.

Νωρίτερα, το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για την Χαβάη, ενώ σε ισχύ βρίσκεται ακόμη η προειδοποίηση για τη Χιλή και το Περού.

Ο σεισμός ανάγκασε τις χιλιανές αρχές να προχωρήσουν σε εκκενώσεις κατοικιών κατά μήκος ολόκληρης της ακτής του Ειρηνικού στη χώρα για το φόβο των τσουνάμι. Ο σεισμός προκάλεσε ήδη τσουνάμι δύο μέτρων που χτύπησε το βόρειο τμήμα των ακτών της χώρας, που έχει εκκενωθεί προληπτικά.

Σε συναγερμό για τσουνάμι έχουν τεθεί και οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα.

Χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Χιλιανών πολιτών διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο λόγω της εκκένωσης, που παραμένει σε ισχύ για τη βόρεια Χιλή.



Περισσότερες από 300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

"Περίπου 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα σταλούν στην περιοχή" Ικουίκουε, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Περού, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, είπε στους δημοσιογράφους ο Πεναϊλίγιο.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή και είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής Ικουίκουε, κοντά στα σύνορα του Περού .



Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ