Ουκρανικό ΥΠΕΣ: Σε αστυνομική επιχείρηση σκοτώθηκε ο Μουζίτσκο του Δεξιού Τομέα

Νεκρός κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψή του έπεσε ένας εκ των ηγετών της ακροδεξιάς ουκρανικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας, Ολεκσάντερ Μουζίτσκο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μουζίτσκο σκοτώθηκε αφότου ο ίδιος άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών.

Προγενέστερα δημοσιεύματα του ουκρανικού Τύπου ήθελαν τον Μουζίτσκο να είναι θύμα δολοφονίας στη δυτική πόλη Ρίβνε.

Σημειώνεται πως οι ρωσικές Αρχές είχαν παλαιότερα ανοίξει έρευνα σε βάρος του Μουζίτσκο, τον οποίον κατηγορούν πως πολέμησε στο πλευρό τσετσένων πολεμάρχων στο Γκρόζνι το 1994-95, βασανίζοντας και δολοφονώντας «τουλάχιστον 20» αιχμάλωτους ρώσους στρατιώτες.

Ο Μουζίτσκο ήταν από το κύρια πρόσωπα που χρησιμοποίησε η ρωσική κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει τη θέση της πως η ρωσική και ρωσόφωνη μειονότητα στην Ουκρανία κινδυνεύει από τη δράση ακροδεξιών εθνικιστών. Η Μόσχα αρνείται να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο, την οποία κατηγορεί πως συνδέεται με «νεοναζιστικά» στοιχεία.

Το «όνομα πολέμου» του Μουζίτσκο κατά τον πόλεμο της Τσετσενίας ήταν «Σάσκο Μπίλι».

Ο Μουζίτσκο έγινε ευρέως γνωστός όταν κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν να προπηλακίζει ουκρανό εισαγγελέα μέσα στην εισαγγελία.

Πηγή των ρωσικών Αρχών δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι η Ρωσία αναμένει επίσημη ενημέρωση από τις ουκρανικές Αρχές σχετικά με το φόνο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ