Κλείσιμο

Κατάρριψη συριακού μαχητικού από Τουρκία εν μέσω εσωτερικών πιέσεων για Ερντογάν

Την κατάρριψη ενός συριακού μαχητικού αεροσκάφους από τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας επιβεβαίωσε το απόγευμα της Κυριακής ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυριζόμενος πως το αεροπλάνο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

«Ένα συριακό αεροπλάνο παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Τα F-16 μας απογειώθηκαν και το έπληξαν. Γιατί; Διότι αν παραβιάσεις τον εναέριο χώρο μου, το χτύπημα μας θα είναι γερό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Η κατάρριψη του αεροσκάφους έλαβε χώρα τη στιγμή που ο τούρκος ηγέτης αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις στο εσωτερικό, λόγω των συνεχών αποκαλύψεων για το πολύκροτο σκάνδαλο κυβερνητικής διαφθοράς και την απόφασή του να «φιμώσει» το Twitter.

«Ωμή επιθετικότητα» κατήγγειλε από την πλευρά της η Συρία, δια στόματος εκπροσώπου Τύπου των ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα, η κρατική συριακή τηλεόραση μεταδίδει πως το μαχητικό χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν σε συριακό εναέριο χώρο και επιχειρούσε εναντίον αντικαθεστωτικών ανταρτών στην περιοχή της Λατάκιας.

Σημειώνεται ωστόσο πως, παρά τους υψηλούς τόνους, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει επιδείξει την πρόθεση να κλιμακώσει την κρίση.

Το σημείο της κατάρριψης, κοντά στην παραμεθόριο πόλη Κασάμπ, είναι μέτωπο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των συριακών τακτικών στρατευμάτων και αντικαθεστωτικών ανταρτών, με έπαθλο τη συνοριακή διάβαση της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πιλότος κατόρθωσε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος χάρη στο εκτινασσόμενο κάθισμά του.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας διαμηνύουν πως το αεροσκάφος, ένα MiG-23, εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο στη συνοριακή ζώνη της επαρχίας Χατάι, αφότου αγνόησε τέσσερις προειδοποιήσεις να αλλάξει πορεία.

Στη συνέχεια, καταρρίφθηκε από δύο F-16 που εκτελούσαν περιπολία στην περιοχή και συνετρίβη σε συριακό έδαφος, κοντά στην πόλη Κασάμπ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ