«Ύφαλο» χτύπησε η προσπάθεια Ερντογάν να απαγορεύσει το Twitter

«Ύφαλο» φαίνεται πως έχει χτυπήσει η απόφαση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μπλοκάρει το Twitter στη γείτονα χώρα, καθώς πλήθος χρηστών έχει κατορθώσει να παρακάμψει την απαγόρευση εντός των πρώτων 24 ωρών εφαρμογής της ενώ παράλληλα η κίνηση της Άγκυρας έχει προκαλέσει την ομόφωνη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας.

Εκατομμύρια «τιτιβίσματα» από λογαριασμούς στην Τουρκία έχουν «σπάσει» την απαγόρευση, πολλά εξ αυτών έχοντας συνδέσμους (links) με ηχογραφημένες συνομιλίες στις οποίες φέρεται να συμμετέχει ο τούρκος πρωθυπουργός και αποκαλύπτουν σκάνδαλα κυβερνητικής διαφθοράς.

Το χάσταγκ #TwitterisblockedinTurkey (Το Twitter είναι μπλοκαρισμένο στην Τουρκία) ήταν ένα από τα κυρίαρχα παγκοσμίως την Παρασκευή.

Το Twitter είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μέσω κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, έχοντας περίπου 15 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες στη γείτονα χώρα.

Ανάμεσα στους «παραβάτες» της απαγόρευσης ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Μέσω Twitter, ο κ. Γκιούλ τοποθετήθηκε δημόσια εναντίον του κ. Έρντογάν, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απαγόρευση και εξέφρασε την ελπίδα του πως θα αποσυρθεί σύντομα.

Την απόφαση της Άγκυρας αγνόησε και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος χρησιμοποίησε το Twitter για να κοινοποιήσει το πρόγραμμά του.

Το Twitter πρέπει να ορίσει έναν υπεύθυνο στην Τουρκία και να συμφωνήσει να εμποδίζει τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένου υλικού έπειτα από σχετικό αίτημα των τουρκικών δικαστηρίων. Μόνο έτσι θα επιλυθεί η διαμάχη που οδήγησε την τουρκική κυβέρνηση να αποκλείσει την πρόσβαση στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο δήλωσε ο τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Φικρί Ισίκ.

Από την πλευρά του, το ίδιο του Twitter ανακοίνωσε λιτά πως στέκεται «στο πλευρό» των χρηστών του. «Ελπίζουμε πως η πλήρης πρόσβαση θα επιστρέψει σύντομα». Νωρίτερα, η εταιρεία είχε δώσει οδηγίες για το ξεπέρασμα της απαγόρευσης μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS).

Εκλογές, ταραχές και Twitter

Το Twitter διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην οργάνωση και το συντονισμό των μαζικών αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων οι οποίες συγκλόνισαν την Τουρκία το καλοκαίρι του 2013, προκαλώντας την οργή του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος ετοιμάζεται για κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές στις 30 Μαρτίου. Ο κ. Έρντογάν έχει διαμηνύσει πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ηττηθεί στις κάλπες.

Ο τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος την Πέμπτη, δηλώνοντας: «Δε με νοιάζει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα δουν τη δύναμη της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Θύελλα αντιδράσεων

Η αποφασιστικότητα του κ. Έρντογάν δοκιμάζεται από θύελλα αντιδράσεων.

H αρμόδια για ψηφιακά θέματα ευρωπαία επίτροπος, Νέλι Κρους χαρακτήρισε την απαγόρευση μέσω του λογαριασμού της στο Twitter «αβάσιμη, άσκοπη, δειλή» κίνηση.

Η κ. Κρους προσέθεσε ότι ο «τουρκικός λαός και η διεθνής κοινότητα θα δουν αυτό το μέτρο ως λογοκρισία».

Ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση υπενθύμισε στην Άγκυρα ότι η ελευθερία έκφρασης είναι βασική αρχή της Ε.Ε. Το μήνυμα Φούλε γράφτηκε στο Twitter στα τουρκικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επίσης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του όσον αφορά τις ελευθερίες στην Τουρκία. «Ανησυχούμε πολύ με οποιαδήποτε άποψη ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να κλείσουν» τόνισε σε γραπτή δήλωση της η Τζεν Ψάκι.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ