Λαβρόφ: Παράνομες οι δυτικές κυρώσεις - δεν προσαρτήσαμε την Κριμαία

Οι προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία είναι ένας αδιέξοδος δρόμος, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την επομένη της επιβολής νέων κυρώσεων από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Το να ακολουθηθεί η πορεία αυτών οι οποίοι είναι ανοικτά ρωσόφοβοι και το να απομονωθεί η Ρωσία είναι ένας αδιέξοδος δρόμος», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας ενώπιον της άνω Βουλής, η οποία επικύρωσε τη συμφωνία προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην ίδια ομιλία του χαρακτήρισε τις διεθνείς κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες λόγω της Κριμαίας είναι «εντελώς παράνομες» και θα δημιουργήσουν τεχνητά εμπόδια στις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε χθες κυρώσεις σε άλλα 20 πρόσωπα στη Ρωσία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα.

O ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε
ότι ο όρος «προσάρτηση» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι αποτελεί προσβολή για τους κατοίκους της Κριμαίας οι οποίοι αποφάσισαν οι ίδιοι την ένταξή τους στη ρωσική ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πάντως ότι η Ρωσία δεν θα επιβάλει "προς το παρόν" κυρώσεις σε απάντηση της νέας δέσμης μέτρων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον.

"Θεωρώ ότι οφείλουμε
προς το παρόν να μην λάβουμε μέτρα έναντι των αμερικανικών κυρώσεων, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, παρότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Kαράσιν δήλωνε νωρίτερα ότι «κυρώσεις που μένουν αναπάντητες ανοίγουν την όρεξη».
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ