Άλλοι 12 Ρώσοι και Ουκρανοί στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε τα ονόματα 12 ρώσων και ουκρανών στη λίστα των προσώπων στους οποίους επιβάλει κυρώσεις- απαγόρευση έκδοσης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων- εξ αιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στην Κριμαία.

«Οι κυρώσεις δεν είναι ένα ζήτημα αντιποίνων. Πρόκειται για ένα εργαλείο πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες.

Τα 12 νέα ονόματα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα Παρασκευή, περιλαμβάνουν κάποιους «πραγματικά υψηλόβαθμους» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Πλέον ο αριθμός των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις ανήλθε σε 33, που μαζί με τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες επικαλύπτει τον αρχικό στόχο, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η ΕΕ έλαβε επίσης μέτρα για την εφαρμογή «οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών όσον αφορά την Κριμαία », δήλωσε απο την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Αυτό θα σημάνει «περιορισμό των προϊόντων από την Κριμαία », δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ακύρωσαν επίσης την προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία, αλλά δεν προχώρησαν στην επιβολή απ' ευθείας οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν, εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην Ουκρανία , προειδοποίησαν.

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν την ταχεία ανάπτυξη της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει δική της αποστολή μέσα στις επόμενες ημέρες).

Στη Μόσχα , ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι - Μουν εξέφρασε τη « βαθιά του ανησυχία » για την κατάσταση στην Κριμαία , σε συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν .( Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μεταβεί στο Κίεβο για συνομιλίες με την προσωρινή της Ουκρανίας).

Η Ουκρανία θα απαντήσει «στρατιωτικά» σε οποιαδήποτε ρωσική απόπειρα «να προσαρτήσει» ανατολίκες ρωσόφωνες επαρχίες, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Πάντως, ο ρώσος υπουργός Άμυνας που συνομίλησε με τον αμερικανό ομόλογό του, διαβεβαίωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα εισβάλουν στην ανατολική Ουκρανία και τόνισε ότι τα (ρωσικά) στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων (με την Ουκρανία) έχουν αναπτυχθεί εκεί για στρατιωτικά γυμνάσια.
Πηγή: skai.gr