Μέρκελ: Νέες κυρώσεις επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αναστείλει όλες τις συναντήσεις του G-8, ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, όπως δήλωσε την Πέμπτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Από το βήμα της Μπούντεσταγκ, η κ. Μέρκελ διεμήνυσε πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να επεκτείνουν το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος και σε άλλους ρώσους αξιωματούχους, πέραν των 21 που έχουν ήδη στοχευθεί από τις αρχές της εβδομάδας.

Κατά τη Σύνοδο, οι ηγέτες της ενωμένης Ευρώπης αναμένεται να εξετάσουν τρόπους απεξάρτησης της Ε.Ε. από ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ ήλθαν λίγη ώρα αφότου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε πως Μόσχα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ρώσων που ζουν στο εξωτερικό.

«Θα επιμείνουμε ώστε τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους να γίνουν σεβαστά στις χώρες όπου ζουν οι συμπατριώτες μας», είπε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass.

Σημειώνεται ότι η ρωσική κυβέρνηση θα συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη για να συζητήσει το θέμα της «υποστήριξης προς την Υπερδνειστερία», περιοχή με μεγάλη ρωσική κοινότητα στη Μολδαβία.

Η συνεδρίαση ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης που κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εφαρμόζει «ντε φάκτο αποκλεισμό της Υπερδνειστερίας».


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ